O nama

 NAJSTARIJE UDRUŽENJE U EVROPI 

VISOKO ZLATNO PRIZNANJE OD STRANE UEPS-a

Prof. dr. Teodor Kovač (97 godina), endokrinolog KC Vojvodine – jedan od osnivača Udruženja protiv dijabetesa Grada Novog Sada. 

Udruženje protiv dijabetesa grada Novog Sada

Udruzenje protiv dijabetesa Grada Novog Sada je najstarije udruženje u Evropi, koje punih 60 godina promoviše prevenciju i rano otkrivanje dijabetesa, podiže svest o epidemiji dijabetesa i obezbeđuje direktnu podršku osobama sa dijabetesom. Davne 1961 godine, grupa Novosadskih endokrinologa osnovala je Udruženje protiv dijabetesa Grada Novog Sada, a samim tim i Klinku za endokrinologiju u Novom Sadu, koja je ujedno i prva Klinika za endokrinologiju u Evropi.

Novi sad 16.11.1961 godine Dan koji je promenio zdravstvo i borbu protiv dijabetesa u Evropi je 16 novembar 1961 godine, kada je osnovano prvo Udruženje protiv dijabetesa u Evropi, Udruženje protiv dijabetesa Grada Novog Sada. Do tog dana prosečan život osoba obolelih od dijabetesa bio je 39 godina sa masovnim amputacijama donjih ekstremiteta, slepila i masovnih smrtnih ishoda. Od osnivanja Udruženja protiv dijabetesa Grada Novog Sada kada su počele preventivno edukativne kampanje, odnosno prava borba protiv šećerne bolesti, životni vek obolelih se produžio, dijabetesne komplikacije i smrtni ishodi su smanjeni, da bi ponovo zadnjih godina dijabetes postao prava epidemija u čitavoj Srbiji obuhvatajući i mladu populaciju sa strtavičnom progresijom rasta . 

Toronto 11.01.1922. godine dan koji je promenio zdravstvo i borbu protiv dijabetesa u svetu je 11. januar 1922. godine. Tog dana je James Collip prvi put upotrebio insulin kao lek za dijabetes na 14-godišnjem Leonardu Thompsonu u bolnici u Trontu, u kratkom vremenu nestali su svi simptomi ove bolesti. Do tog dana dijabetes tip 1 je bila neizlečiva bolest i osobe obolele od njega, u bolničkim sobama, čekali su neizbežnu smrt. S njima se često nalazila i rodbina, koja je jednostavno čekala tužan kraj.

mr RADIVOJ MRAČEVIĆ URUČUJE POVELJU NAJVEĆE PRIZNANJE UDRUŽENJA „HUMANISTI GODINE 2020“ I POVELJU „POČASNI ČLAN“ UDRUŽENJA PREDSEDNICI SKUPŠTINE GRADA NOVOG SADA MSc JELENI MARINKOVIĆ RADOMIROVIĆ 

PROMOVIŠEMO DRUŠTVENO ODGOVORAN RAD 

Nagrade i priznanja udruženja protiv dijabetesa 

100 GODINA OD OTKRIĆA INSULINA 

(1) Socijalno – edukativni i savetodavno – terapijski centar Drustva za borbu protiv dijabetesa grada Novog Sada, Bulevar Oslobođenja 47, Novi Sad

U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost svih popiulacija o dijabetesu, zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i zdravlju u Novom Sadu – AP Vojvodini  – Srbiji.

(2) Edukativno – terapijski centar za decu i mlade sa dijabetesom tipa 1, Bulevar Oslobodjenja 66, Novi Sad.

U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost dece i mladih o dijabetesu, zdavoj ishrani, fizičkoj aktivnost i zdravlju u Novom Sadu – AP Vojvodini – Srbiji.