U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost zašto se blitva preporučuje osobama koje imaju dijabetes

Blitva je jedna od namirnica koju stručnjaci za ishranu uvek preporučuju kako bi se kontrolisao nivo šećeri u krvi. Ključni princip kontrolisanja dijabetesa tipa 2, kako kažu, je održavanje nivoa glukoze u krvi. Ukoliko je nivo glukoze opasno visok, može da dođe do porasta niza zdravstvenih problema. Na sreću, određena hrana može da pomogne u ovom zadatku, uključujući lisnate namirnice.

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem vitamna i minerala

Dijabetes tipa 2 može da bude „razarajuća dijagnoza“, podsećaju endokrinilozi. Visok nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom potiče od problema sa proizvodnjom insulina. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 ili ne proizvode dovoljno ovog hormona ili njihov insulin nije efikasan. Zbog toga naša ishrana utiče na nivo šećera – ili može da ometa ili da pomogne održavanju nivoa glukoze na osnovu onoga što jedemo.

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo  tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva kontroliše  nivo šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavi... Iako se kelj često smatra kraljem zeleniša, blitva ima podjednako impresivan niz svojih nutritivnih dobrobiti. Takođe, dobar je izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka…

Biljna jedinjenja koja sadrži blitva snižava nivo šećera

Blitva je namirnica koja se preporučuje osobama sa dijabetesom jer listovi i stabljike ove lisnate zelene povrćke sadrže razne hranljive materije. Međutim, biljna jedinjenja koja se nalaze u blitvi su ono što je veoma važno za kontrolu šećera u krvi. Blitva je prepuna antioksidanata, uključujući flavonoid koji se zove siringinska kiselina, za koju se pokazalo da ima moćna svojstva regulacije šećera u krvi. Studija, objavljena u časopisu Current Drug Discovery Technologies otkrila je da je ova biljka bila u stanju da „značajno“ smanji nivo šećera u krvi kod pacova.

Dijabetes melitus je jedan od najčešćih endokrinih entiteta koji koegzistiraju sa poremećajem u metabolizmu ugljenih hidrata. Indijski tradicionalni sistem medicine propisao je biljne fitohemijske terapije za bolesti, uključujući dijabetes melitus. Studija naučnika iz Indije imala je za cilj da proceni terapeutski potencijal siringinske kiseline ispitivanjem aktivnosti ključnih enzima metabolizma ugljenih hidrata kod eksperimentalnih dijabetičkih pacova.

Siringinska kiselina je ključan sastojak za kontrolu glukoze

Histopatološka analiza pankreasa otkrila je da tretman sa siringinskom kiselinom smanjuje oštećenje pankreasa izazvano aloksanom i stimuliše regeneraciju b-ćelija kod pacova sa dijabetesom. Istraživači tim povodom ističu da dosadašnji nalazi ukazuju na antihiperglikemijski efekat siringinske kiseline i njegov terapeutski potencijal za lečenje dijabetesa.

Iz nalaza studije istraživači zaključuju da je primena siringinske kiseline na dijabetičkim pacovima obnovila aktivnosti ključnih enzima uključenih u metabolizam ugljenih hidrata i rezultirala značajnom restauracijom glukoze, insulina, HbA1c, glikogena, hepatičkih i bubrežnih funkcionalnih markera u plazmi. Međutim, razjašnjenje tačnog mehanizma koji leži u osnovi poboljšanja glikemijske kontrole, koju obezbeđuje siringinska kiselina, zahteva dalje istraživanje.