U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o prvom međunarodnom stručnom skupu u Srbiji.

Tema međunarodnog skupa pod nazivom Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa održaće se po prvi put u Srbiji, 12. aprila 2024. godina a specijalni gost će biti prof. dr Itamar Raz, jedan od najpoznatijih svetskih dijabetologa

Međunarodni stručni skup Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa, održaće se 12. aprila u Beogradu i okupiti stručnjake, istraživače i praktičare kojima je cilj istraživanje i promovisanje prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa.

Predstavljajući najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni biljnih terapija, regulaciji glikemije kroz upotrebu prirodnih preparata u odražavanju dobrog nivoa šećera u krvi, prvi put u Srbiji pristupiće se kontroli, prevenciji i lečenju dijabetesa na prirodan način.

Uzroci nastanka metaboličkog sindroma

Smanjena fizička aktivnost, ishrana bogata prostim ugljenim hidratima, mlečnim i mesnim zasićenim masnoćama životinjskog porekla, bez dovoljnog korišćenja voća, povrća i žitarica ključni su razlozi epidemije gojaznosti, metaboličkog sindroma, dijabetes melitus tipa 2  i pridruženih poremećaja, kako kod odraslih tako i kod dece.

Metabolički sindrom karakteriše abdominalna gojaznost, hiperinsulinizam, insulinska rezistencija, poremećaji glikoregulacije – dijabetes tipa 2, hipertenzija, hiperlipoproteinemija i rizik za aterosklerozu i vaskularne komplikacije, zbog čega je prevencija pojave ovog sindroma od ključne važnosti. Jedan od načina kako se to postiže je i uravnotežena, balansirana ishrana. Danas se u pojedinim bolnicama (kao što je Jedinica za ishranu i prevenciju dijabetesa, Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma) mogu pronaći posebno pripremljeni mediteranski jelovnici bogati složenim ugljenim hidratima, dijetnim vlaknima, mononezasićenim mastima i omega-3-polinezasićenim mastima, a siromašni zasićenim mastima životinjskog porekla, a koji se dugi niz godina uspešno primenjuju kod pacijenata sa metaboličkim sindromom i/ili povećanim rizikom od metaboličkog sindroma.

Dopunska terapija u kontroli nivoa šećera

Bioaktivna jedinjenja biljaka (alkaloidi, polisaharidi, fenoli, glikozidi, i dr. ) su posebno značajni kao dopuna terapije dijabetesa, jer deluju povoljno na stimulaciju sekrecije insulina, glukozne transportere i povećanje senzitivnosti na insulin. Neki primeri istraženih biljaka bi bili cimet, kurkuma, gorka dinja, piskavica, svertija, jambolan, i dr. te će tema skupa biti i inovativna kuralin biljna terapija koja u budućnosti može da zameni neke od dosadašnjih antidijabetes terapija, poput insulinske, inhibitor GPP4 terapije ili metforminske terapije.

Biljna terapija u kontroli nivoa šećera sve više se primenjuje i kod nas u Srbiji. Jedno od iskustava od oko 200 pacijenata ukazuje da se primenom prirodnih suplemenata koji sadrže gore navedena jedinjenja postiže normoregulacija glikemije kod 70% bolesnika (redukcija HbA1C) uz postepeno isključivanje/korekciju doze oralnih hipoglikemika i insulina, a značajni su i efekti redukcije telesne mase, čak i tokom dvogodišnjeg perioda praćenja.  Dodatno će se govoriti o principima regenerativne medicine (regeneracija β ćelija) i pretpostaviti put ka novim, revolicionarnijim metodama.

Predavači na skupu Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa

Kroz seriju predavanja nacionalnih i stranih eminentnih stručnjaka predstaviće se najnovija saznanja u oblasti lečenja dijabetesa prirodnim suplementima i odgovoriti na pitanja rapidno-progresivne evolucije u nefarmakološkoj terapiji dijabetesa, inovativnih terapijskih pristupa. Planirano je da se započne sa kratkom istorijom terapije dijabetesa, prati evolucija terapije, a završi se najnovijim farmakološkim postignućima u ovoj oblasti, s posebnim osvrtom na prirodne suplemente i novim klasama antidijabetika koji deluju, pre svega, na etiologiju bolesti.

Svetski priznati dijabeteolog Itamar Raz će biti učesnik ovog skupa

Pored prof. dr Itamara Raza, svetski priznatog dijabetologa, na predavanjima i diskusiji međunarodnog skupa Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa, predstaviće se univerzitetski profesori i lekari koji, kroz praksu i naučno iskustvo, decenijama rade na unapređenju terapije dijabetesa i mogućnostima koje pruža prirodna medicina, te će tako:

  • doc. dr Aleksandar Đogo govoriti o: Biohemijski fundament organske ishrane i njenog dejstva sa terapijskim principima savremene dijabetologije

  • doc. dr Miloš Stojanović, predstaviće se temom: Uloga suplemenata u glikoregulaciji kod osoba sa tipom dva dijabetesa, dok će

  • prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković govoriti o mediteranskoj ishrani, postu i lekovitom bilju u prevenciji i lečenju dijabetesa i pridruženih bolesti

O značaju ove teme u lečenju dijabetesa, dr Vesna Dimitrijević Srećković, ednokrinolog kaže:

 Cilj režima mediteranske ishrane je poboljšanje i održavanje zdravlja, prevencija i lečenje hroničnih bolesti i održavanje telesne lepote. Neopravdano je ne spomenuti efekte ovakve ishrane na redukciju razvoja/komplikacija dijabetes melitusa tip 2.

Planirano je da ovaj medicinski skup otvori prof. dr Svetlana Vujović, direktorka klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a uvodnu reč da akademik Nebojša M. Lalić, endokrinolog i predsednik Evropskog udruženja za dijabetes

– Prema našem zakonodavstvu, regulacija, suplemenata ne zahteva obavezne kliničke studije, što lekarima često, otežava preporuku suplemenata zbog neizvesnosti u vezi sa njihovim efektima i potencijalnom koristi ili štetom. Ali kada se sprovede rigorozna klinička studija, kao što je to slučaj sa prirodnim dodatkom ishrani razvijenom u Izraelu, dobijamo validne zaključke o efikasnosti i bezbednosti suplemenata potkrepljujući ono što smo već primetili u praksi – kaže povodom ovo skupa dr Nebojša Lalić.