U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o zatvorenoj petlji.

Zatvorena petlja iliti „closed loop“ savršeni je krug tehnologije i najviši standard u svetu u kontroli i lečenju dijabetesa, koji pacijentima omogućava mirniji život sa ovom doživotnom bolešću. Ona će, konačno, za nekoliko dana biti dostupna i deci u Srbiji, kao i odraslima na insulinskoj pumpi, o trošku države.

Prednosti sistema „closed loop“ su se u više njegovih verzija odlično videle na tek završenoj međunarodnoj ATTD konferenciji o naprednim tehnologijama i lečenju dijabetesa (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes), koja je u Firenci okupila planetarnu elitu u ovoj oblasti, lekare i pacijente iz celog sveta.

Sistem u kom su insulinska pumpa i senzor za kontinuirano praćenje nivoa šećera povezani pomoću algoritma, što se očitava na aplikaciji za pumpu ili pametnom telefonu, zapravo je zatvorena petlja. Informacije o visini šećera, o tome da li pada ili raste na svakih nekoliko minuta, idu od senzora do pumpe, koja automatski dodaje ili smanjuje/obustavlja insulin i „pegla“ šećer, ne dozvoljavajući da ide iznad, odnosno ispod zacrtane granice, a time i da ugrozi život pacijenta. Nema više unapred „navijenog“ dodavanja insulina i trčanja da se doda/oduzme kad se vidi da šećer raste/pada. Sistem sve sam radi, po potrebi. I pride, ne dozvoljava velike oscilacije u nivou šećera, koje oštećuju krvne sudove, nerve, oči…, čime se sprečavaju brojne komplikacije dijabetesa.

– RFZO osiguranicima obezbeđuje insulinske pumpe od četiri proizvođača i senzore od tri (videti okvir, prim. nov.), koji su kompatibilni sa tim pumpama. Takođe, RFZO je usvojio izmenu pravilnika i na listu pomagala dodao i rezervoar kao potrošni materijal za insulinsku pumpu bez katetera. Osiguranicima će biti dostupan nakon davanja saglasnosti Ministarstva zdravlja, kome je pravilnik dostavljen 19. februara – naveli su u RFZO.

Pravilnik je dobio saglasnost ministarstva 29. februara i u petak je objavljen u Službenom glasniku, a stupiće na snagu osam dana kasnije. Time će pacijenti sa dijabetesom tip 1 do navršenih 18 godina i stariji koji koriste insulinsku pumpu o trošku osiguranja moći da dobiju prvu zatvorenu petlju – „Medtrumovu“, čije su obe verzije bile u Firenci – Touchcare System 200U (pumpa obezbeđuje 200 jedinica insulina u rezervoaru), koja postoji i kao 300U, koje još nema kod nas.

– Nanosenzor uparen sa nanopumpom čini zatvorenu petlju Touchcare System 200. Senzor šalje informacije pumpi, koja preko algoritma sama reguliše isporuku insulina, odnosno reguliše hipoglikemiju i hiperglikemiju. Da pacijenti u Srbiji i ranije dobiju zatvorenu petlju, nedostajalo je da rezervoar za pumpu bude o trošku RFZO, što je sada odobreno – rekli su predstavnici „Medtruma“ u Srbiji.

Da postoji život pre i posle „zatvorene petlje“, govori Ljubica Grgić (43), koja od svoje pete godine ima dijabetes.

– Tada se insulin davao špricevima koji su se otkuvavali da bi se sterilisali i metalnim iglama, što je bilo vrlo bolno. Nisu postojale tračice za merenje glikemije (nivoa šećera u krvi) i dobijao se četrdesetjedinični insulin. S vremenom smo dobili stojedinične insuline, pojavili su se penovi i na kraju pumpe – priča za Kurir Ljubica Grgić, koja nam pokazuje senzor za kontinuirano merenje glukoze na nadlaktici dok istovremeno nosi pumpu „medtronik 780 G“ (zatvorenu petlju).

Upravo zahvaljujući njoj, uspela je da ima dobru metaboličku kontrolu dijabetesa i mnogo bolji kvalitet života. Ali ova pumpa, koja je najbolja od pomenutog proizvođača, nije na listi RFZO jer je prilično skupa (njena cena je 480.000 dinara). Ne može da bude na listi jer njena cena znatno nadmašuje naknadu koju Fond obezbeđuje za spoljnu portabilnu insulinsku pumpu – 250.000 dinara bez PDV.

– Sav potrošni materijal i katetere dobijam o trošku Fonda, kao i senzore, iako sam starija od 18 godina, pošto sam već bila na pumpi „paridigm veo 754“ – kaže Ljubica Grgić i dodaje:

– Pumpa ima automod, dobija informaciju od senzora kolika je moja glikemija, pa sama isporučuje insulin ako je u pitanju hiperglikemija ili obustavlja njegovu isporuku ukoliko mi šećer pada. Podešavam koliko unapred (15, 20 ili 25 minuta) želim da me alarm upozori na rast ili pad šećera. Otkad imam pumpu koja radi kao zatvorena petlja, mirnije spavam. Svojevremeno sam imala teške hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi), probudim se i ne mogu da ustanem iz kreveta, dete mi donosi šećer i vodu. Živela sam u strahu. Sad se ne bojim da će doći do teške hipoglikemije, tj. da li sam dala veću ili manju dozu insulina od potrebne. Kao i kod svih drugih ljudi, i kod osoba s dijabetesom život nije svaki dan isti. Možete da utičete na vrstu hranu, ali ne tako lako na emocije, stres… Svi hormoni, izuzev insulina, podižu nivo šećera u krvi.

„Zatvorena petlja“ je, naglašava, najviši standard u kontroli i lečenju dijabetesa u svetu:

– Pogledajte, moj šećer je 5,3 mmol/ l. Normalno funkcionišem. Nadam se da će i drugi pacijenti moći da imaju ovakav sistem. Treba sprečiti komplikacije dijabetesa, koje su mnogo skuplje za lečenje od dobre kontrole dijabetesa.

Ljubica Grgić radi kao medicinska sestra i kvalifikovani edukator za dijabetes na odeljenju endokrinologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

– I sama vidim koliko bi „zatvorena petlja“ bila dobra za decu sa šećernom bolešću i njihove roditelje, koji bi uz nju mogli mirno da budu na poslu i odvojeni od dece. Ako preko aplikacije povezane sa senzorom vide da detetu raste šećer kada nisu pored njega, ne mogu da intervenišu. Za razliku od toga, u „zatvorenom sistemu“ sama pumpa će to uraditi. Kvalitet života i deteta i porodice biće mnogo bolji – navodi Ljubica Grgić dok nam na štandu „Medtronika“ pokazuje svoju pumpu sa zatvorenom petljom, na koju je vrlo ponosna.