U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o sočivu, hrani koju treba često konzumirati.

 

 

Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja.

 

To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom.

Sočivo je jestivo seme iz porodice mahunarki i dolazi u različitim bojama, uključujući crvenu, zelenu, braon, žutu i ​​crnu. Kao i drugi članovi porodice mahunarki, rastu u mahunama.

Ova mahunarka je bogata vlaknima, folatom i kalijumom, što je čini odličnim izborom za srce i za kontrolu krvnog pritiska i holesterola. Oni su takođe izvor energije gvožđa i vitamina B1, koji pomažu u održavanju stabilnog otkucaja srca.

Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, i srčanih oboljenja. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom.

 

Poboljšava rad digestivnog sistema

 

Sočivo je posebno bogato probiotičkim vlaknima koja podstiču funkciju varenja i “podstiču” korisne crevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima.

 

Odlična zamena za crveno meso

 

Sočivo je bogat izvor proteina, što ga čini odličnom alternativom mesu ili ribi. Čak trećina kalorija iz sočiva dolazi od proteina, što čini sočivo trećim po količini proteina, po težini, od bilo koje mahunarke ili orašastih plodova. Kao i druge mahunarke, sočivo ima malo nekoliko esencijalnih aminokiselina, a to su metionin i cistein. Ovo se lako rešava kombinovanjem sočiva sa žitaricama kao što su pirinač ili pšenica.

 

Da li je sočivo bezbedno za sve?

 

Za većinu ljudi, sočivo je zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani. Međutim, vredi napomenuti da, kao i druge mahunarke, sočivo sadrži prirodna jedinjenja, koja se obično nazivaju “antinutritijentima”. To uključuje fitinsku kiselinu koja se vezuje za hranljive materije kao što su gvožđe i cink, čineći minerale težim za apsorpciju. Sadržaj fitinske kiseline u sočivu je zapravo niži nego u kukuruzu, pšenici i sojinom zrnu. Štaviše, ovi antinutrijenti se mogu smanjiti potapanjem i kuvanjem.

Alergija na sočivo je prijavljena u delovima Evrope, pre svega u Španiji, gde se kaže da je češća od alergije na kikiriki. Smatra se da se ovo odnosi na činjenicu da se sočivo obično koristi kao hrana za odbijanje u Španiji. Ako imate alergiju na pasulj i grašak, veća je verovatnoća da ćete doživeti i alergiju na sočivo.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se o lečenju i terapiji.