U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o Medtrum TouchCare NANO, bezkateterskoj insulinskoj pumpi

 

 

Dijabetes je hronična bolest koja zahteva pažljivo upravljanje kako bi se održao optimalni nivo glukoze u krvi. U tom kontekstu, tehnološke inovacije igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života osoba sa dijabetesom.

Lečenje pacijenata sa dijabetesom tipa 1 (T1D) zasniva se na insulinskoj terapiji i oponašanju fiziološke sekrecije pankreasa prema bazalnom/bolus obrascu na 2 moguća načina:

• ili višestruke dnevne injekcije insulina (MDI)

• ili kontinuirane potkožne infuzije insulina (CSII) sa eksternom insulinskom pumpom.

U velikoj studiji, procenat pacijenata sa T1D koji koriste terapiju insulinskom pumpom porastao je sa 1% u 1995. na 53% u 2017. Postoji mnogo razloga za ovo povećanje, ali glavni su verovatno efikasnost u kontroli glikemije i bezbednost i poboljšan kvalitet života

Tokom protekle decenije, bilo je nekoliko inovacija u poboljšanju insulinskih pumpi. Pumpe su postale manje veličine, takođe manje invazivne i lakše za upotrebu. Sada nude i opciju opremanja senzorima i integrisanim algoritmima koji omogućavaju zatvorene sisteme za isporuku insulina („veštački pankreas“).

U upotrebi su 2 tipa insulinskih pumpi:

• konvencionalne insulinske pumpe

• Insulinska pumpa „flaster“.

Konvencionalne insulinske pumpe kontinuirano isporučuju insulin koristeći sistem za infuziju i spoljni kateter. Ove pumpe su se pokazale efikasnim kao intenzivna terapija dijabetesa koja poboljšava kontrolu glikemije i smanjuje hipoglikemijske događaje.

Patch insulinske pumpe su eksterne pumpe napravljene bez cevi i ne zahtevaju ugradnju katetera. Kontejneri za flastere za isporuku insulina su pričvršćeni za kožu sopstvenim flasterom koji traje do 3 dana. Redovno se menjaju i ovi uređaji ne zahtevaju nikakvo dugotrajno održavanje. Odsustvo dugih cevi i katetera sa patch pumpama smanjuje pojavu neželjenih događaja povezanih sa njima, kao što je modifikovana isporuka insulina promenom položaja. Alarm u slučaju okluzije je neposredniji kod „patch” pumpi zbog odsustva katetera i stoga omogućava ranije otkrivanje okluzije

Jedan od najnovijih dostignuća u ovoj oblasti je Medtrum TouchCare NANO insulinska pumpa, inovativni uređaj koji omogućava preciznu isporuku insulina, bez katetera.

 

Šta je Medtrum TouchCare NANO insulinska pumpa bez katetera?

Medtrum TouchCare NANO pumpa je vodootporni sistem za isporuku insulina za osobe od 2 godine i starije, sa kontejnerom od 2 ml (200 jedinica insulina). Možete ga koristiti bez ili sa integracijom sistema za kontinuirano praćenje glukoze (CGM).

Ako koristite pumpu bez integrisanog CGM sistema (nekompatibilan CGM ili glukometar), imaćete koristi od tehnologije davanja insulina bez katetera uz udobnost najmanje i najlakše (ukupne težine 13,8 g) insulinske pumpe na tržištu.

Ako koristite pumpu sa integrisanim Medtrum NANO CGM sistemom, moći ćete da koristite sve napredne funkcije ove pumpe koje zavise od podrške kompatibilnog CGM sistema.

 

Prednosti Medtrum TouchCare NANO insulinske pumpe bez katetera:

1. Najmanja i najlakša insulinska pumpa na tržištu. Dimenzije pumpe: 40,5 mm (dužina) k 31,5 mm (širina) k 11,5 mm (debljina). Ukupna težina pumpe je 13,8 g. Pumpa male veličine omogućava korisnicima veću slobodu i mobilnost u svakodnevnim aktivnostima.

2. Pumpa koristi tehnologiju bez katetera, zbog čega je skoro neprimetna, neupadljiva i oslobađa vas od brige o insulinskom kateteru, uz manji rizik od začepljenja sistema za isporuku insulina.

3. Najmanji i najlakši rt-CGM na tržištu (sistem za kontinuirano merenje glukoze, bez obaveze kalibracije). Težina predajnika je samo 2,76 g.

4. Funkcija LGS i PLGS (suspenzija isporuke insulina pri niskim i predviđanje niskih vrednosti glukoze) smanjuje rizik i sprečava hipoglikemiju.

5. Funkcija AUTO MODE omogućava automatizovanu isporuku insulina, odnosno pumpa samopodešava insulin na osnovu podataka koje prikuplja sa CGM senzora sa zaštitom od hipoglikemije i hiperglikemije. To znači da korisnici ne moraju ručno da unose doze bazalnog insulina, a automatizovana korekcija Bolus insulina koriguje i sprečava hiperglikemiju.

6. Funkcija AUTO RUKOVANJE OBROKOM omogućava isporuku bolus insulina za obrok (sa najavom vrste obroka) bez brojanja ugljenih hidrata i bez bolus kalkulatora.

7. MOGUĆNOST DALJINSKOG NADZORA (pumpa i CGM) preko mobilnih aplikacija Medtrum EasiTouch App (korisnik, povezuje PDM i pametni telefon) i Medtrum EasiFollov App (pratilac, neograničen broj pratilaca).

8. MOGUĆNOST KONTROLE PUMPE POMOĆU PAMETNOG TELEFONA eliminiše obavezu korišćenja i nošenja PDM uređaja. Pumpom se kontroliše pomoću malog PDM uređaja, ali se (opciono) može kontrolisati pomoću pametnog telefona (Medtrum EasiPatch App).