U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o novom senzoru registrovanom u EU.

Abbott Libre probija sve granice, prošle je godine imao 96% udela na tržištu, dok je Medtronic sa svim svojim senzorima, kao i Medtrum, zauzeo skromnih 2%:

Jedan od razloga jest i činjenica da je Medtronicove postojeće sisteme potrebno puniti, obavezno prelepljivati, skupi su, i svašta nešto.

Medtronic Simplera – novi CGM napadač!

Jako dobra vest jest da je kompanija Medtronic najavila evropski CE certifikat za marketing i prodaju svog novog senzora Simplera!

Ako pogledate dostupne fotografije i video iz ovog teksta, zaključit ćete da je riječ o kopiji Libre senzora, ali to uopće nije loše. Zašto ne kopirati nešto što je jednostavno i dobro te nadaleko poznato? Nadajmo se samo da neće uslijediti bijesne međusobne tužbe medicinskih giganata zbog kršenja patentnih prava, kao što su se primjerice sukobili Dexcom i Abbott u Njemačkoj.

Prema službenoj Medtronicovoj objavi, postupno lansiranje Simplere kreće na Europskoj dijabetičkoj konferenciji EASD koja se ove godine početkom listopada događa u Hamburgu. Mi ovaj put nažalost nećemo sudjelovati zbog drugog (važnijeg) događaja – Obiteljskog kampa Zagrebačkog dijabetičkog društva u hotelu Crvena luka u Biogradu na Moru.

Što još znamo o Simpleri?

Osim što neodoljivo podsjeća na Libre, znamo da će u ovom trenutku Simplera službeno trajati 7 dana – koliko traju i ostali Medtronicovi senzori. Nije baš dugo, ali očekujemo da će trajanje uskoro biti produženo. Sjetite se da je Libre u SAD-u prvo trajao 10 dana, pa su tek kasnije produljili na 14. Odobrena je za djecu iznad 2 godine starosti.

Izvori iz Medtronica u ovom trenutku još uvijek ne žele definirati preciznost novog senzora (MARD) jer očekuju povratnu službenu CE-MARK dokumentaciju. No, nitko im ništa neće zamjeriti ako su uspjeli postići MARD ispod psihološke granice od 10%.

Za uspjeh novog senzora puno je važnije da bude što manje glasnih nezadovoljnika, da mu kvaliteta bude što ujednačenija te kompetitivna cijena.

 

Integracija Simplere i pametnog injektora (pena)

Medtronic je u ovom trenutku izborio CE odobrenje od Europske medicinske agencije samo za svoju standalone verziju Simplere. Predali su oni zahtjev i za verziju koja će se povezati

Ključan problem ovog pametnog InPena koji se povezuje sa Simplerom jest iznimno visoka cijena. No, Medtronicu uvijek ostaje na raspolaganju mogućnost da Simpleru nekako upakira zajedno s InPenom pa da za tzv. „bundle“ ponudi određeni rabat koji bi trebao biti prihvatljiv zdravstvenim osiguranjima. Ova je kombinacija iznimno moćna i nudi neke mogućnosti inzulinske pumpe po puno nižim cijenama (Insulin on Board, alarme za zaboravljene injekcije i sl.)

InPen™ i Simplera™ napredni algoritam koji može osigurati i upute o doziranju inzulina za osobe s dijabetesom.