U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost kako alfa-lipoinska kiselina smanjuje probleme sa dijabetesnim komplikacijama.

Iako dijabetes imam preko 30 godina, ozbiljnih problema nasreću nemam. Oči su dobro, “smrznuto rame” je prošlo, no nedavno sam počeo osjećati blage trnce u nogama. Kao da me s vremena na vrijeme netko navečer škaklja, pa čak i malo pecka po stopalima. Nakon malo raspitivanja i kopanja po literaturi zaključio sam da sam dogurao do početne faze periferne neuropatije.

Što je periferna neuropatija?

Riječ je o najčešćoj komplikaciji dijabetesa koja zahvaća živce i to najčešće na nogama¹. Neki od simptoma su: bolovi noću, grčevi u mišićima, peckanje u nogama i stopalima, preosjetljivost na dodir, neosjetljivost stopala na toplinu i hladnoću, suha koža

Kako si pomoći kod periferne neuropatije?

Najvažnije od svega je što prije popraviti regulaciju šećerne bolesti. Promjena prehrane, fizička aktivnost, prilagodba inzulina ili druge terapije pomoći će da šećeri manje “skaču”, da HbA1c ili TIR budu bolji². Ali sve to već znamo, kao što i znamo da to nije baš jednostavno…

Alfa-lipoična kiselina i moje iskustvo

Povećava se broj dijabetologa koji su negdje pročitali ili su im pacijenti rekli da alfa-lipoična kiselina može pomoći u dijabetičkoj neuropatiji. Ne samo radi prevencije, već i kako bi se postojeće tegobe smanjile.

Tako je informacija o potencijalnim benefitima alfa-lipoične kiseline došla do mene i drago mi je što sam ju počeo redovno uzimati. Trnci u nogama u mom su slučaju potpuno nestali. Nisam dogurao od uznapredovalih komplikacija, ali ono „malo“ što sam imao – nestalo je.

Koliko je potrebno uzimati alfa-lipoične kiseline?

Alfa-lipoičnu kiselinu možete uzimati jako dugo i moguće je da nećete imati željeni efekt samo zato što ju uzimate u premaloj količini. Previše ljudi uzima alfa-lipoičnu kiselinu u premaloj količini, stoga nemojte napraviti istu pogrešku. Ako ste odrasla osoba s dijabetesom – jako je važno biti svjestan preporučene dnevne doze, a to je barem 600 mg!

Moje iskustvo s alfa-lipoičnom kiselinom

Alfa-lipoičnu kiselinu počeo sam uzimati prije nešto manje od godinu dana i nakon nekog vremena uzimanja se riješio neugode u stopalima. Stvarno je uspjelo, peckanja u stopalima i dalje nema

Dobro je znati da neke tablete alfa-lipoične kiseline padaju teže na želudac. U tom ih slučaju možemo pokušati konzumirati nakon obroka ili promijeniti proizvođača.

Što je još korisno osim tableta za ublažavanje periferne neuropatije?

Napomenimo da osim bolje regulacije šećera i konzumacije alfa-lipoične kiseline, postoje načini kojima možete pokušati smanjiti tegobe uzrokovane dijabetičkom neuropatijom. Tu su ciljane vježbe za mišiće stopala i različite metode fizikalne terapije.

Na raspolaganju nam je još i terapija kisikom u barokomori te liječenje ugljičnim dioksidom (periferna vaskularna rehabilitacija) u posebnim vrećama. No, ukoliko još niste ozbiljno stradali od dijabetičke neuropatije ili ju želite dodatno prevenirati, tablete alfa-lipoične kiseline svakako trebate uzeti u obzir.

Zaključak

S obzirom na svoje iskustvo, mislim da bi svaki dijabetičar koji ima opisane tegobe s nogama trebao dati priliku alfa-lipoičnoj kiselini. Dobro je da ju isprobaju i oni koji nemaju tegoba, ali smatraju da treba nešto uložiti u prevenciju i smanjiti šanse da razviju opisane probleme.