U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost da su naučnici iz Izraela pronašli novi način lečenja dijabetesa tipa 2

Anatomija ljudskog tela i funkcija pojedinih organa i tkiva inspirisala je naučnike da kreiraju nove lekove za kontrolu dijabetesa tipa 2 kako bi ih „oslobili igle“ i omogućili što kvalitetniji život

 

 

Naučnici iz Izraela pronašli su novi način za moguće lečenje dijabetesa tipa 2 jednog dana, i to uz pomoć mišića sposobnih da „usisavaju“ šećer. Osim što nam pomažu da pokrećemo telo, mišići takođe održavaju nivo šećera u krvi. To je zato što mišići koriste šećer ili glukozu kao „gorivo“, čiste ga iz krvi i generalno snižavaju njegov nivo u krvi.

Skeletni mišići važni su za lečenje dijabetesa tipa 2

– Tkivo skeletnih mišića najveće je tkivo po masi u telu i zahteva veliki deo ukupne energije tela. Odgovorno je za uzimanje značajnog procenta glukoze iz krvi, što ga čini ključnim u homeostazi glukoze ili kada su nivoi glukoze u krvi u telu u stabilnom stanju – kaže Hagit Shoyhet-Smoilovsky, istraživač sa Israel Institute of Technology.

Ali, za one sa dijabetesom tipa 2, ovaj proces ne funkcioniše tako dobro, kaže Shoyhet-Smoilovsky. Hormon insulin pomaže da se glukoza prenosi u ćelije, a budući da dijabetes tipa 2 često dolazi sa insulinskom rezistencijom, kada ćelije ne reaguju dobro na insulin, to znači da mišićima može da bude teže da pristupe glukozi. Vežbanje, na primer, može da pomogne našim mišićima da koriste više šećera, zbog čega je to jedna od prvih intervencija koje se preporučuju za dijabetes. Ipak, mnogi pacijenti moraju da uzimaju lekove i, u nekim slučajevima, dnevne injekcije insulina kako bi kontrolisali šećer u krvi.

Mišićna aktivnost umesto insulina

Ali, naučnici su sada pronašli način da genetski konstruišu mišiće, koji mogu da upijaju znatno više šećera nego što je normalno. Prethodni rezultati, koji su koristili mišićne ćelije miša pokazali su se obećavajućim, a sada su istraživači počeli da rade sa ljudskim mišićnim ćelijama. Ovo najnovije istraživanje predstavljeno je na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa u Stokholmu, u Švedskoj.

Ideja je da se tkivo ubrizgava pacijentima sa dijabetesom, povećavajući sposobnost njihovih mišića da izvlače glukozu iz krvi i kontrolišu šećer u krvi, objašnjava Shoyhet-Smoilovsky. Ako ovaj tretman uspe, to bi moglo da smanji potrebu za injekcijama insulina jednog dana. Ključ ovog istraživanja je nešto što se zove transporter glukoze tipa 4 ili GLUT4. Kada se aktivira insulinom, ovaj protein pomaže ćelijama da apsorbuju šećer kako bi ga koristile za energiju.

 

Lečenje dijabetesa tipa 2 uz pomoć mišića snižava glukozu za 20 odsto

Naučni tim modifikovao je ljudske mišićne ćelije kako bi proizveo više GLUT4. Koristeći fluorometar za merenje molekula glukoze, istraživači su otkrili da novo tkivo apsorbuje 50 odsto više šećera od normalnog mišićnog tkiva. Kada je tkivo hirurški presađeno miševima sa dijabetesom, šećer u krvi glodara pao je za 20 procenata za oko mesec dana. Istraživači su takođe omogućili da se tkivo ubrizgava kroz špric, što znači da lečenje dijabetesa tipa 2 može da se primeni injekcijom, a ne operacijom.