U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost na šta može da ukaže visok nivo šećera u urinu.

Visok nivo šećera u urinu može usloviti komplikacije kao što su infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije. Dijabetičari kod kojih se češće zapaža visok nivo šećera u urinu su u riziku da razviju oštećenje bubrega

Visok nivo šećera u urinu je najčešće znak dijabetesa i bolesti bubrega, ili posledica upotrebe određenih lekova, uočava se i kod žena u drugom stanju. U uobičajenim situacijama glukoze (šećera) u urinu je malo ili je uopšte nema. Visok nivo šećera u urinu zove se i glikozurija i označava prisutnost glukoze u mokraći.

Visok nivo šećera u urinu nije uvek praćen simptomima

Kod šećerne bolesti najčešće su znatno povišene koncentracije glukoze u krvi, stanje se javlja, iako ređe i kod umanjene resorpcije glukoze u bubrežnim kanalićima kod renalnog dijabetesa.

Visok nivo glukoze u urinu može biti uzrokovan medicinskim stanjima, genetskom mutacijom, određenim lekovima i trudnoćom. Čak i kada je visok nivo šećera u urinu posledica neke bolesti, stanje ne mora uvek da bude praćeno simptomima. Moguće je da se nekada poremećaj otkrije i tokom rutinskog pregleda.

Mokrenje tokom noći

Glikozurija može biti posledica visokog nivoa šećera u krvi – hiperglikemije. Visok nivo šećera u urinu zapaža se i kod pacijenata sa preddijabetesom, kod dijabetesa tipa 2. Ukoliko je dijabetes nekontrolisan veće su vrednosti šećera u krvi, a bubrezi nisu u stanju da filtriraju sav šećer, pa se telo viška šećera oslobađa putem urina.

U slučaju da je visok nivo šećera u urinu, posledica povišenog nivoa šećera u krvi, pacijenti se žale na simptome kao što su jaka žeđ, učestalo mokrenje posebno tokom noći. Javljaju se i simptomi koji su tipični za dijabetes, poput umora, nedostatka energije, učestalih infekcija i sporog zarastanja rana. Mogući su problemi sa vidom, neobjašnjiv gubitak kilograma, utrnulost u šakama i stopalima.

Koje su normalne koncentracije glukoze u krvi?

Normalna koncentracija glukoze u krvi je 3,75 do 6,0 mmol/L. Šećer dospeva u urin kada je nivo glukoze viši od 10 mmol/L.  Lekari upozoravaju i da je ovaj rezultat odraz kretanja glukoze u razdoblju od prethodnog mokrenja, a ne trenutno stanje šećera u krvi.  Stručnjaci preporučuju da se ketoni mere u urinu kada je šećer u krvi 15 mmol/l i to tokom akutne bolesti kod  dijabetesa tipa 1, i kod dijabetesa tip 2 u uslovima javljanja neke druge akutne bolesti.

Glikozuriju ima oko 50 odsto trudnica

Usled hormonskih promena i načina rada bubrega glikozuriju ima oko 50 odsto trudnica. Stanje u velikom broj slučajeva nije razlog za zabrinutost, ali o svemu je najbolje da se posavetujemo sa lekarem.

Gestacijski dijabetes ili visok nivo šećera u krvi tokom trudnoće takođe može izazvati glikozuriju, zbog čega je potrebno da trudnice redovno kontrolišu urin i krv.

Bolesti bubrega

Visok nivo šećera u urinu je posledica bubrežnih bolesti, uočava se i posle transplantacije bubrega.

Pojedina istraživanja navode da pojačani prodor šećera i nekih esencijalnih minerala u urin može da bude i zaštitni faktor kada je u pitanju progresija hronične bolesti bubrega kod nekih osoba.

Simptomi hronične slabosti bubrega su otoci stopala, gležnjeva, ruku, nedostatak daha, povećana potreba za mokrenjem, poteškoće sa spavanjem, umor, povišena telesna temperatura. U retkim slučajevima glikozurija može biti nasledna genetska bolest, kada bubrezi oslobađaju previše glukoze u urin čak i kada je nivo šećera u krvi normalan ili snižen. Ovaj oblik poremećaja se ne ispoljava simptomima.

Lekovi za kontrolu dijabetesa

Povišen nivo šećera u urinu može da bude neželjena reakcija na upotrebu nekih lekova za kontrolu dijabetesa kao što su inhibitori kotransportera natrijum-glukoze 2.  Ovi lekovi snižavaju nivo šećera u krvi i blokiraju resorpciju glukoze. Glukoza normalno cirkuliše kroz krvotok i obezbeđuje ćelijama energiju.

Bubrezi su svojevrsni filteri našeg organizma koji čiste krv od toksina. Krv se vraća u telo, a otpadne materije prelaze u bešiku i izlaze iz organizma mokrenjem.  Normalni opseg glukoze u urinu kod zdravih osoba je od 0 do 0,8 mmol/l.

Povišen šećer u urinu često ne može da se prepozna po izgledu mokraće, moguće je ipak da u nekim situacijama urin ima zamućen izgled ili da se oseti i slatkast miris mokraće.

Komplikacije povišenog nivoa šećera u urinu

Visok nivo šećera u urinu može usloviti komplikacije kao što su infekcije urinarnog trakta i gljivične infekcije. Dijabetičari kod kojih se češće zapaža visok nivo šećera u urinu su u riziku da razviju oštećenje bubrega. Hronično povišeni nivoi šećera u mokraći mogu takođe dovesti do bolesti bubrega.