U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o epidemiji rotavirusa, korona virusa i denga.

Kraj letnjeg odmora, polazak u školu i vraćanje mališana u kolektiv često predstavlja i početak gužvi u domovima zdravlja i pedijatrijskim ordinacijama. Pored alergijskih reakcija na polen, ambroziju i druge biljke koje cvetaju krajem leta i početkom jeseni, i mladi i stari u ovo doba godine nalaze se na udaru i raznih virusa, a simptomi su mučni.

Nedavno je u Srbiji potvrđeno prisustvo novog soja korone „Eris“, rotavirus još od avgusta obara mališane, a prisustvo tigrastih komaraca pojačao je i strah od pojave zloglasnog denga virusa. A imamo i rota virus.

 

Najčešći simptomi novog soja korone „Eris“

Iako je epidemija korone zvanično zavšena, novi podsoj vrste omikron, nazvan „Eris“ stigao je i u Srbiju. Broj zaraženih od ovog virusa udvostručio se u poslednjih nekoliko dana. Lekari tvrde da je ova vrsta i dalje pod kontrolom i da za sada nema komplikovanijih kliničkih slika.

Prema rečima načelnika Infektivne klinike, prof. dr Gorana Stevanovića „Eris“ za sada daje blagu kliničku sliku, posebno kod mladih. Ipak, kod osoba koje su starije, sa komorbiditetima, srčanim bolestima i preteranom gojaznošću, javlja se upale pluća.

Dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac nedavno je izjavila za RTS da su najčešći simptomi „Erisa“ povišena temperatura, malaksalost, respiratorne tegobe poput curenja nosa, kijavice, upale grla i gastrointestalne tegobe.

Prema pisanjima stranih medija, podvarijanta omikrona „Eris“ nije jedina.

Uz nju, svetom haraju i „Pirola“ i „Pi“. Sva tri oblika predstavljaju podsoj „omikrona“ pa i daju slične kliničke slike, piše „Independet“. Uz povišenu temperaturu i respiratorne probleme odlukuju se i osipom, svrabom očiju i pojačanom dijarejom.

Prema njihovim daljim navodima, stručnjaci tvrde da će nove varijante verovatno moći da izbegnu imuni odgovor i izazovu ozbiljnije simptome od prethodnih varijanti. Ipak, prethodno stečeni imunitet od vakcinacije i preležanog virusa i dalje može pružiti dobru zaštitu za većinu ljudi. Takođe, tokom zime očekuje se i novi talas zaražavanja.

 

Rotavirus obara mališane, simptomi mučni

Bolest počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku, ali kod mnoge dece, na sreću, infekcija prođe bez velikih tegoba, piše „Politika“ o rota virusu.

Od avgusta meseca u vrtićima u Beogradu hara epidemija rotavirusa. Isti list navodi i da je bolest utvrđena kod 23 mališana samo tokom proteklog meseca.

Epidemiolog primarijus dr Slavica Maris navela je da je tokom ove godine registrovano 15 epidemija enteritisa uzrokovanih rotavirusom, u kojima je obolela 171 osoba. Sve epidemije su registrovane u predškolskim ustanovama.

Kod dece mlađe od tri meseca, koja su i dalje zaštićena majčinim imunitetom, infekcija prolazi bez simptoma. Sa druge strane, kod simptomatske infekcije bolest počinje naglo, povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku. U odnosu na druge crevne infekcije dečjeg doba, povraćanje i prolivi znatno su učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i razvoja stanja šoka, ističe „Politika“.

Period inkubacije je od 24 do 72 sata. Period tokom koga zaraženi može širiti infekciju traje neposredno pre početka bolesti, tokom akutne faze bolesti i do sedam dana nakon bolesti, dok traje izlučivanje virusa.

Simptomi rotavirusa uglavnom traju od četiri do šest dana, a osmog dana od infekcije rotavirus obično ne može da se izoluje iz fecesa.

Prenosi se preko zaraženih ruku i predmeta, ali i preko kontaminirane vode. Lekari napominju da je važno sprovođenje higijenskih mera, jer virus preživljava dugo na rukama, kontaminiranoj vodi i čvrstim površinama. Relativno je otporan na uobičajena dezinfekciona sredstva, ali ga hlor inaktivira.

Preporuka je što češće prati ruke, posebno posle odlaska u toalet, menjanja pelena, kao i pre jela ili pripremanja hrane. Voće i povrće treba pažljivo prati. Kontaminirane površine treba detaljno očistiti i dezinfikovati hlornim preparatima.

Tigrasti komarci i u Srbji, ovo su simptomi denga virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već izvesno vreme šalje zabrinjavajuće upozorenje da polovini svetske populacije preti zaražavanje denga virusom, koje prenose azijski tigrasti komarci.

Svake godine u svetu dogodi se oko 100 miliona infekcija i 25.000 smrtnih slučajeva, a evropska SZO već je upozorila na njegovo prisustvo u nekoliko desetina zemalja, uključujući Španiju i Francusku.

Azijski tigrasti komarac zabeležen je i u Srbiji ali za sada nije uočeno prisustvo denga virusa kod njih. Ipak, treba biti veoma oprazan.

Denga virus prenosi se putem uboda zaraženog komarca, a na svu sreću ne prenosi se sa čoveka na čoveka. Inkubacija traje od 4 do 15 dana, a u proseku je 6 dana.

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu kažu da su groblja posebna žarišta ovog komarca. Stručnjaci kažu da su za njegovu reprodukciju dovoljne i minimalne količine vode. Kao što je poklopac od tegle ili čak čep od pivske flaše.

Simptomi bolesti uzrokovani denga virusim ispoljavaju najčešće kao infekcija slična gripu. Teže manifestacije su denga hemoragijska groznica i denga šok sindrom.

Simptomi su visoka temperatura, groznica, osip, jaka glavobolja, jeza, bolovi u mišićima i zglobovima, a teži simptomi razdražljivost, nemir, pojačano znojenje, nakon čega sledi stanje šoka i krvarenja iz nosa, GIT i pluća.