U cilju ostvarivnja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o tome da vakcinisane osobe imaju manji rizik od razvoja produženog COVID-a. 

 

 

 

Osobe koje su vakcinisane imaju manji rizik od razvoja produženog kovida ako se zaraze koronavirusom, pokazala je britanska analiza. Stručnjaci su analizirali dokaze i podatke iz 15 studija sprovedenih širom sveta. 

 

Rezultati su pokazali da vakcine značajno smanjuju rizik od infekcije i teške bolesti, uključujući simptome poput umora.Analiza je također pokazala da nevakcinisani koji se zaraze koronavirusom i obole od produženog kovida, prođu mnogo bolje ako se i naknadno vakcinišu.

Delovi studija bili su posvećeni efektima vakcinacije pre i posle infekcije i otkrili su sledeće:

Osobe obolele od kovida koje su primile dve doze Fajzera, AstraZeneke ili Moderne ili jednu dozu Džonson i Džonson vakcine, imaju dvostruko manje šanse da razviju simptime produženog kovida koji traju duže od 28 dana, od osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine ili se nisu uopšte vakcinisale.

 Vakcina je bilo najefikasnijae protiv produženog kovida kod osoba starijih od 60 godina.

Kod osoba koje su vakcinisane nakon što su već obolele od produženog kovida, primećuje se da je vakcina ublažila, a ne pogoršala simptome kovida, bilo odmah ili nakon nekoliko nedelja.

 Osobe obolele od produženog kovida najčešće od simptoma navode umor, kratak dah i bolove u mišićima i zglobovima, piše BBC.

Takvi simptomi mogu da traju i duže od četiri nedelje.