Omikron soj, najzaraznija varijanta virusa SARS-CoV-2 do sada, karakteriše se visokim infektivnim potencijalom i kod dece. Za sada, na sreću, ni kod njih se ne razvija teži oblik bolesti. Međutim, visoka incidenca zaražavanja čini da su čitave porodice „van koloseka“, što remeti svakodnevno funkcionisanje. Ima li razloga za dodatnu zabrinutost, ili samo za oprez, kao i do sada?

 

 

Koji su simptomi Omikron soja kod dece

Dr Olivera Rsovac, pulmolog u KBC „Dragiša Mišović“, izjavila je da prema onome što kod nas do sada vidimo, Omikron soj kod dece daje umereno blagu, retko kada tešku kliničku sliku, i da infekcija prolazi za pet do sedam dana. Prema njenim rečima, kod odojčadi i dece predškolskog uzrasta od simptoma su prisutni temperatura, groznica i reakcija gornjeg respiratornog sistema. Ređi su slučajevi bronhitisa, bronhiolitisa i pneumonije, ali može da se javi kašalj uz otežano disanje ako infekcija zahvati, odnosno, spusti se na donje respiratorne puteve kod manje dece. Dr Rsovac je navela i da se u ovom trenutku ne beleži porast hospitalizacija čiji su uzrok teže slike infekcije respiratornih simptoma.

 

 

Iako Omikron kod dece daje lakšu kliničku sliku, pedijatri oprezni

Pedijatri uvek moraju da zadrže dozu opreza zbog toga što imunološki sistem najmlađih nije u stanju da se izbori sa napadima virusa i bakterija, kaže Dr Natasha Burgert, pedijatar iz Njujorka. Ona ističe da dečja jedinstvena anatomija i fiziologija čine da neke bolesti podnesu teže. Kada se govori o efektima pandemije covid 19, dr Burgert podseća da su studije kod jednog broja najmlađih uspele da dokažu vezu između prethodne infekcije covid 19 i povećanog rizika od razvoja dijabetesa. Doktorka naglašava kao srećnu okolnost to da Omikron za sada i kod dece daje blaže simptome od ranijih varijanti. Ona, međutim, poziva i na oprez, posebno kod mališana koji imaju pridružene bolesti, jer još uvek nisu poznati svi dugoročni efekti infekcije covid 19.

 

 

Sada imamo više alata za odbranu i od Omikron soja

– Iako su aktivne nove varijante virusa, sada imamo više znanja i načina da odbranimo i sebe i decu. Nošenje maski, fizička distance i vakcine, smanjuju rizik od ozbiljne bolesti za sve kategorije stanovništva. Pored starijih osoba i onih koji imaju kritičan imunološki status, deca su prva koju bi na svaki način trebalo zaštititi sve dok pandemija traje. Značajna okolnost je svakako i  pored visoke infektivnosti Omikron soja, to što je virus oslabio – kaže dr Natasha Burgert.

 

 

Opterećenje zdravstvenog sistema je logična posledica Omikron soja

Sa porastom slučajeva infekcije u opštoj populaciji, u Sjedinjenim Američkim Državama je i među decom došlo do povećanog broja hospitalizacija. Prema onome što je do sada poznato, većina dece koja su se zarazila covid 19 infekcijom, pa i razvila srednje ili teže kliničke slike, oporavila se posle nekog vremena. Logično, kada zdravstvene ustanove imaju porast poseta i prijema pacijenata, dolazi do čekanja, i usporavanja procesa pružanja pomoći. Sve ovo važi i za druge bolesti, pa tako zdravstveni radnici moraju da ulože dodatni napor da saniraju neka druga stanja.

– Istovremeno, kod Omikron soja je simptomatično da zbog visoke zaraznosti može da pogodi kompletne porodice. Kada ste bolesni, biće vam potrebno više snage da zbrinete i sebe i bolesno dete – primećuje dr Natasha Burgert.

 

 

Saveti za roditelje, koja deca su ugroženija i rizičnija za komplikacije

Dr Sreenath Manikanti, neonatolog iz Indije, kaže da deca sa pratećim bolestima imaju veći rizik da razviju umereni oblik bolesti. U nekim slučajevima može doći i do težih kliničkih slika i do  hospitalizacije. To se prvenstveno odnosi na decu koja boluju od dijabesa, gojaznu, i onu koja imaju česte respiratorne teškoće ili bolesti (astma). Kod njih je najvažnije da se pridržavaju terapije, ali je značajna i stopa vakcinacije i u dečjoj, i opštoj populaciji. Dr Manikanti skreće pažnju na sledeće mere prevencije i za odrasle i za decu:

  • vakcinacija (u Indiji se deca vakcinišu i u školama)

  • nošenje maski, održavanje fizičke distance (posebno u zatvorenom prostoru) i higijena ruku

  • sprečavanje širenja u porodici – izolujte svakoga ko ima čak i blage simptome

  • dojite decu mlađu od 2 godine jer se tako prenose zaštitna antitela sa majke na dete; čak se i majkama pozitivnim na covid 19 savetuje da doje svoju bebu

  • izbegavajte masovna okupljanja, rođendane, proslave

  • obezbedite uravnoteženu ishranu sa voćem i povrćem i dovoljno hidratacije (čajeva i vode, ne sokova)

  • neka dete bude fizički aktivno ako je zdravo i neka izbegava prekomerno korišćenje elektronskih uređaja

  • izlaganje dnevnoj svetlosti barem 20 minuta dnevno

  • dezinfekcija igračaka

  • redovna higijena doma i svih površina koje dete često dodiruje

 

Deca lakše podnose Omikron nego Delta varijantu, pokazala nova studija

Grupa istraživača pregledala je podatke o skoro 80.000 dece mlađe od 5 godina u Sjedinjenim Američkim Državama uključujući 7.201 zaraženo dete krajem decembra ili početkom januara, kada je Omikron soj izazivao više od 90 odsto slučajeva. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, uključujući zdravstveno stanje, uslove i socioekonomske okolnosti, istraživači su otkrili da su deca zaražena Omikron sojem imala 29 odsto manji rizik od odlaska u hitnu pomoć, 67 odsto manji rizik od hospitalizacije, 68 odsto od prebacivanja na intenzivnu negu , i 71 odsto manji rizik od priključivanja na mašinu za mehaničku ventilaciju. Budući da je pandemija još uvek u toku a mogućnost novih sojeva otvorena, kao i neizvesni dugoročni efekti, oprez je neophodan, apeluju naučnici.