U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o porastu dijabetesa kod dece posle infekcije virusa COVID-19 za 30%. 

 

 

Naučnici su otkrili da je kod dece posle infekcije covid 19 povećan broj slučajeva oba tipa dijabetesa, i tipa 1 i tipa 2.

 

Deca koja se oporave od covid 19 imaju znatno veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, kažu rezultati nove studije Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). Istraživači su u ovoj starosnoj grupi otkrili porast broja novih dijagnostikovanih slučajeva dijebetesa 2,6 puta u odnosu na period pre pandemije. Po još jednom parametru studije, rizik od pojave dijabetesa je čak 30 odsto.

 

Dijabetes kod dece i sa simptomima, i bez njih

Sharon Saydah, istraživač CDC i autor studije, izjavila je The New York Times da je 30 odsto izuzetno visok procenat rizika. Objasnila je i da je razlika u nekim brojkama najverovatnije posledica različitih načina na koji su klasifikovana deca kao obolela od covid 19. Inače, povećanje broja novih slučajeva dijabetesa tipa 1 i tipa 2 primećeno je među mališanima koji su bili bolesni od covid 19, i onima koji nisu imali simptome, ali se ispostavilo da su bili pozitivni na prisustvo virusa SARS-CoV-2.

 

Da li će dijabetes posle covid 19 biti prolazan ili preći u hronično stanje

Za sada naučnici nisu sigurni da li će dijabetes tipa 2 nakon preležane infekcije covid 19 biti hronično stanje ili privremeni problem. Glavni razlog za to je vremenski period u kome su deca praćena, koji je bio četiri meseca. Zbog toga se njihove preporuke u prvom redu odnose na vakcinaciju dece koja za to ispunjavaju uslove, i preventivne mere kakve su korišćenje maski i distanciranja. Ovo je važno, ističe Sharon Saydah iz CDC, bi se zaštitila najmlađa deca koja još nisu imunološki stabilna, bilo da imaju hronične bolesti, ili su zdrava.

 

Prvi put otkriven podatak o porastu broja slučajeva oba tipa dijabetesa

Tokom pandemije, infekcija covid 19 bila je povezana sa pogoršanjem simptoma dijabetesa, a osobe koje imaju dijabates kao hronično oboljenje suočile su sa većim rizikom od razvijanja težih oblika bolesti. Uz to, više studija je otkrilo povećan rizik od dijabetesa kod odraslih koji se zaraze korona virusom. Takođe, istraživači u Evropi su prijavili povećan rizik od dijabetesa tipa 1 kod dece. Nova studija CDC značajna je, pored ostalog, i zbog toga što je prvi put otkriven povišen rizik za oba tipa dijabetesa.

Istraživači CDC su pregledali podatke o zdravstvenoj slici ovih pacijenata zabeležene između marta 2020. i februara 2021. godine, a paralelno analizirali informacije koje su bile u direktnoj vezi sa preležanim Covid 19.

 

Covid 19 napada organe koje razara i dijabetes

Covid 19 može da ošteti dodatno organe koji stradaju usled dijabetesa i pojačava rizik od komplikacija. Virus ima sposobnost da direktno napadne ćelije pankreasa, izazove stres i visok nivo šećera u krvi tokom infekcije, i promeni metabolizam glukoze. Povećanje telesne težine usled izolacije i smanjena fizička aktivnost takođe mogu da odigraju bitnu ulogu u progresiji predijabetesa u dijabetes. Istraživači apeluju one koji o deci brinu da imaju svest o dugoročnim posledicama i da obrate pažnju na osobe mlađe od 18 godina u mesecima nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom, upravo zbog podataka koje je donela ova studija.