Nakon menopauze, promene u nivou hormona mogu da izazovu fluktuacije u nivou šećera u krvi. 

 

 

 

Dijabetes i menopauza, kao i godine pre nje, ili perimenopauza, mogu imati neke izazove za žene koje obolele od dijabetes melitusa. S obzirom na to da je novembar je Međunarodni mesec dijabetesa, stručnjaci smatraju da treba pričati i učiti o određenim izazovima dijabetesa i menopauze.

 

 

Dijabetes tipa 2 je češći, posebno kod straijih od 40 godina

Dijabetes melitus se odnosi na grupu bolesti koje utiču na to kako naše telo koristi šećer u krvi. Osnovni uzrok dijabetesa varira u zavisnosti od tipa. Ali, bez obzira na to koji tip dijabetesa neka osoba ima, to može dovesti do viška šećera u krvi, a previše šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dva tipa hroničnog dijabetesa su dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 1 može se razviti u bilo kom uzrastu, iako se često javlja u detinjstvu ili adolescenciji. Dijabetes tipa 2, koji je češći, takođe se može razviti u bilo kom uzrastu, iako je češći kod ljudi starijih od 40 godina. Predijabetes znači da imate nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali još uvek nije dovoljno visok da bi se smatrao tipom 2 dijabetesa.

 

 

Dijabetes i menopauza povezani zbog promene u nivou hormona

Hormoni estrogen i progesteron utiču na to kako vaše ćelije reaguju na insulin. Nakon menopauze, promene u nivou hormona mogu izazvati fluktuacije u nivou šećera u krvi. Možda ćete primetiti da se nivo šećera u krvi menja više nego ranije, i da se povećava i smanjuje. Ako vam šećer u krvi izmakne kontroli, imate veći rizik od komplikacija dijabetesa. Možete dobiti na težini tokom menopauze, ali i posle nje. A povećanje telesne težine može zahtevati prilagođavanje lekove za dijabetes u odnosu na telesnu masu.

 

 

Simptomi menopauze otežavaju nivo šećera u krvi

Čak i pre menopauze, visok nivo šećera u krvi može doprineti infekcijama urinarnog trakta i vagine. Nakon menopauze, rizik je veći, jer pad estrogena olakšava bakterijama i kvascu da napreduju u urinarnom traktu i vagini. Posle menopauze, talasi vrućine, odnosno valunzi, i noćno znojenje, mogu da vas drže budnim noću. Zauzvrat, nedostatak sna može otežati kontrolu nivoa šećera u krvi. Takođe, dijabetes može oštetiti nerve ćelija koje oblažu vaginu. To može ometati proces seksualnog uzbuđenja i doživljavanje orgazma. Dalje, suvoća vagine, koja je uobičajeni simptom menopauze, može pogoršati problem izazivanjem bola tokom seksa.

 

 

Dijabetes i menopauza – šta možete da učinite

Menopauza može da izazove veliki poremećaj u kontroli dijabetesa. Ali, postoji mnogo toga što možete da učiniti kako bi bolje kontrolisali dijabetes i menopauzu.

Izberite zdrav načina života. Izbor zdravog načina života važan je aspekt vašeg plana lečenja dijabetesa. Jedite raznovrsno voće i povrće, integralne žitarice, nemasno meso živine i nemasne mlečne proizvode. Ciljajte na oko 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, kao što je brzo hodanje. Zdrava hrana i redovna fizička aktivnost mogu nam pomoći da se osećate dobro i nakon menopauze. Takođe – prestanite da pušite ako pušite.

Često merite krvni pritisak. Uverite se da je vaš krvni pritisak u zdravim granicama. Ako uzimate lekove za visok krvni pritisak, obavezno ih uzimajte kako je propisano.

Često merite šećer u krvi. Možda ćete morati da proveravate nivo šećera u krvi češće nego obično tokom dana, a povremeno i tokom noći. Vodite evidenciju o očitavanju šećera u krvi i simptomima. Vaš lekar može koristiti detalje da prilagodi vaš plan lečenja dijabetesa po potrebi.
Pitajte svog doktora o prilagođavanju lekova za dijabetes. Ako se vaš prosečan nivo šećera u krvi poveća, možda ćete morati da povećate dozu lekova za dijabetes ili da počnete da uzimate novi lek – posebno ako se ugojite ili smanjite nivo fizičke aktivnosti. Isto tako, ako se vaš prosečan nivo šećera u krvi smanji, možda ćete morati da smanjite dozu lekova za dijabetes.

Lekovi za snižavanje holesterola. Ako imate dijabetes, imate i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Rizik se još više povećava kada dođete do menopauze. Da biste smanjili rizik, jedite zdravu hranu i redovno vežbajte. Vaš lekar može preporučiti lekove za snižavanje holesterola ako ih već ne uzimate.