Lekar i imunolog, Janko Nikolić Žugić, koji radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Arizoni i član je BIO5 instituta, nada se da se virus do proleća može smiriti, ukoliko se vakcinacija ubrzanije nastavi.

 

 

 

Na pitanje šta treba da radimo u borbi sa virusom i kako jačati imuninet, Nikolić Žugić kaže da je najvažnija vakcinacija.

„Sigurno postoje ljudi koji su protiv vakcinacije, ali meni se čini po situaciji u našoj zemlji da je veći problem što ljudima nije jasno koliko su vakcine u borbi protiv infektivnih bolesti bile uvek ključne, a da su ove vakcine bezbednije od onih koje smo ranije imali, a primamo ih non-stop. Vakcina protiv velikih boginja je agresivnija, a primilo ju je skoro 100 odsto populacije“, objašnjava Nikolić Žugić.

Kaže da je svuda sličan problem – mere se uvode, uklanjaju, ne poštuju…

„Ne može tako da se bavi pandemijom. Ili jeste ili nije, virus ne interesuje šta radimo, on želi da ostane u populaciji i zarazi što više ljudi. Ako gledamo sve ove talase i koliko se puta vraćao, virus vodi 4:0“, dodaje.

Inače, dr Janko Nikolić Žugić, proglašen je istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni. Priznanje je dobio za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, navedeno je na sajtu Medicinskog fakulteta tog univerziteta. On je prošle godine stvorio veoma precizan test na antitela.

„Radi se o testu koji je dvokomponentan, meri antitela na dva dela virusa i samo kada su oba pozitivna onda smo mogli da kažemo da je neko bio u kontaktu i da je pozitivan. Bilo nam je jako važno da test bude precizan da nemamo lažno pozitivne nalaze. On može da se koroisti van Arizone, ali trebalo bi da prenesemo tehniku, pomagali smo drugima da startuju iste testove, vezan je za našu laboratoriju, možemo da uradimo 3.000 za dan, ali nije prilagođen da bude u paketiću pa da ga koristite kod kuće“, kaže doktor.