U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o kalkulatoru koji je kreiran da pomogne ljudima da donesu odluku prilikom izbora vakcinacije. 

 

Kalkulator je kreiran da pomogne ljudima da donesu odluku o vakcinaciji i da uoče rizik od dobijanja covid 19 pod različitim scenarijima prenošenja. 

 

Immunization Coalition, u saradnji sa australijskim istraživačima, dizajnirala je računar, odnosno Kalkulator rizika nazvan CoRiCal, koji pomaže ljudima da se upoznaju sa svojim faktorima rizika od dobijanja infekcije covid 19, ali i od vakcinacije. Tri vodeća istraživača koji su osmisli ovaj računar su virusolog dr Kirsty Short sa University of Queensland, profesor John Litt sa Flinders University i doktor medicine Andrew Baird.

 

Pomoć za lekare opšte prakse

Doktorka Kirsty Short objasnila je da je Kalkulator rizika od covid 19 mrežni alat za podršku lekarima opšte prakse i članovima zajednice koji može da im pomoge u razmatranjima rizika i prednosti od covid 19 vakcina.

– Ova „alatka“ je zaista dizajnirana da pomogne ljudima da donesu odluku o vakcinaciji na osnovu informacija o njihovim trenutnim okolnostima i da uoče rizik od dobijanja covid 19 pod različitim scenarijima prenošenja. Korisnici mogu da pristupe kalkulatoru, unesu godište rođenja, pol, prenos u zajednici i status vakcinacije, da li jesu ili nisu vakcisani… kako bi saznali svoju personalizovanu kalkulaciju rizika – objasnila je dr je Short i dodala:

– Na primer, možete da saznate koliko su vaše šanse da se zarazite covid 19 u odnosu na šanse da umrete od ove bolesti. Takođe, možete da dobijete informaciju kolike su šanse da razvijete atipični krvni ugrušak od AstraZeneca vakcine.

CoRiCal u obzir uzima i pridržena stanja kao što su gojaznost i dijabetes 

Kalkulator rizika CoRiCal je u pilot fazi, ali će se stalno ažurirati u skladu sa najnovijim zdravstvenim i naučnim savetima, uključujući procene rizika za vakcine Pfizer i Moderna, kao i već postojeća medicinska stanja, kao što su gojaznost, dijabetes i produženi covid. Projekat CoRiCal uključivao je tim lekara opšte prakse, medicinskih naučnika, lekara javnog zdravlja, epidemiologa i statističara.

Profesor John Litt nada se da će CoRiCal pomoći lekarima opšte prakse da uštede vreme i naprave tačnu procenu rizika pojedinca od covid 19 ili jedne od vakcina.

– Lekari opšte prakse troše mnogo vremena pokušavajući da objasne svojim pacijentima rizike od covid 19 i različitih vakcina. Tačan alat zasnovan na dokazima koji je transparentan i nije usklađen sa profesionalnim grupama trebalo bi da pomogne lekarima opšte prakse u njihovom zadatku da svojim pacijentima olakšaju vakcinaciju protiv covid 19 – naglasio je profesor Litt.

 

Veća stopa vakcinacije – boljitak za zajednicu, mentalno zdravlje, državu…

Lekar opšte prakse dr Andrew Baird rekao je da je CoRiCal prilagodljiv za treću dozu/pojačivač vakcine, nove virusne sojeve, nove vakcine, za mlađe starosne grupe ljudi, međunarodna tržišta, pa čak i za druge zarazne bolesti.