Lečenje rane hroničnog čira na dijabetskom stopalu, koja se svakodnevno tretira hemoglobinskim sprejem, daje veoma uspešne rezultate, koji se ogledaju u bržem zatvaranju rane, smanjivanju veličine zahvaćenog područja, ublažavanju bolova i regulacijom nivoa eskudata.

 

 

Do 2030. godine 4,4% svetske populacije imaće dijabetes

Naučna istraživanja predviđaju da će sa trenutnih 2,8% svetske populacije sa dijagnostikovanim dijabetesom, taj broj biti skoro duplo uvećan do 2030. godine, odnosno da će 4,4% svetske populacije oboleti od dijebetesa.

Dijabetes je stanje koje narušava sposobnost tela da obrađuje glukozu u krvi, koji se pak, u zavisnosti od količine nakupljenog šećera u krvi, može ispoljiti u različitim fazama, a kao posledicu dovodi do pojave moždanog udara, kardiovaskularnih oboljenja ili pojave dijabetskog stopala, koje se smatra jednim od najtežih pojava ove bolesti.

U Srbiji broj ovakvih pacijenata neprekidno raste, jer ne postoji advekvatna edukacija obolelih. „Istraživanja su pokazala da će 2025. godine 20 odsto muškaraca i žena biti gojazno. Mi živimo u uslovima povećanog nivoa energetskog unosa, a smanjene potrošnje, pa tako na svakih 10 godina postajemo teži 1,5 kilograma. S druge strane, poznato je da je gojaznost poseban faktor rizika za dijabetes tipa dva. Ne samo da postajemo teži iz godine u godinu, nego i širi jer dobijamo i u obimu struka. Paralelno sa porastom broja gojaznih, povećava se i broj dijabetesnih bolesnika“, navela je Prof. dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktor Kliničkog centra Vojvodine na temu posledica koje dijabetes izaziva.

 

 

Na svakih 30 sekundi širom sveta dogodi se amputacija donjih udova kao posledica gangrene dijebetskog stopala

Dijabetsko stopalo, kao najteža komplikacija nelečenog dijabetesa i posledica neuropatije i oboljenja živaca, predstavlja skup koštanih promena na stopalu kod dijebetičara. Ako se rani simptomi ne tretiraju, promene na donjim udovima mogu uznapredovati, pa će se od prvog simptoma hladnoće u nogama i smanjenja mišićne sposobnosti, kod pacijenta razviti i hronični čirevi.

 

Pojava čireva, poznatijih kao ulceracija uzrok je više od polovine amputacija donjih udova naročito u SAD-u. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou uradi se oko milion amputacija, dok se na svakih trideset sekundi dogodi jedna velika amputacija donjih udova zbog dijabetesom uzrokovane gangrene stopala negde na planeti.

 

 

Kolika je efikasnost hemoglobinskog spreja pri lečenju hroničnih čireva na dijabetskom stopalu?

Granulox je medicinsko sredstvo u obliku spreja, koje tkivu doprema preko potreban kiseonik i na taj način rešava problem hipoksije. Hipoksija predstavlja nedostatak kiseonika u tkivu i glavni je uzrok nastanka i nezarastanja hroničnih rana, baš kakva je i rana koju izaziva nelečeno dijabetsko stopalo. Granulox u svom sastavu sadrži 10% hemoglobin koji je prirodni transporter kiseonika. Kada se naprska na ranu, hemoglobin iz Granulox-a transportuje atmosferski kiseonik do dna rane, tamo gde je kiseonik preko potreban u procesu zarastanja rane.

 

 

Kako hemoglobin deluje na ranu?

Hemoglobin se nalazi u eritrocitima i predstavlja kompleksni molekul (koji daje eritrocitima i krvi crvenu boju) koji je odgovoran je za transport 600 do 800 L kiseonika dnevno u našem organizmu, od pluća do svih delova tkiva, gde je to neophodno. Hemoglobin može povećati rastvorljivost kiseonika u vodi za 25 puta, ali to nije sve. Dodavanjem hemoglobina u vodeni rastvor, povećava se difuzija tj. protok kiseonika kroz vodu za 8 puta (Oxygen transport through hemoglobin solutions, Scholander PF, Science, Feb 1960).