U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o povezanosti alergije na ambroziju i COVID-19 virusa. 

 

 

Neke alergije mogu da zaliče na korona virus, ali je važno ne hrliti odmah u kovid centar pun zaraženih ljudi

Zbog vrlo sličnih simptoma alergije na ambroziju sa korona virusom poslednjih dana dodatno se pune ambulante za testiranje na kovid.

Naime, broj zaraženih od korona virusa iz dana u dan raste, ali isto tako i koncentracija polena ambrozije u vazduhu, koja je ovih dana u nekim delovima grada bila uvećana i za 16 puta. Simptomi alergije na ambroziju i simptomi koronavirusa mogu da liče, pa ljudi odlaze na testiranja na kovid zbog alergije, i tako se bespotrebno izlaži riziku.

Našem listu javio se čitalac koji je otišao na testiranje na koronu jer je izgubio čula, ili je to bar mislio, ne znajući da je alergičan na ambroziju. – Godinama mi se javlja alergija na cvetanje topole, i najgore mi je s početkom proleća. Pre nekoliko dana osetio sam grebanje u grlu, slinavljenje, suzenje očiju, zapušen nos, a onda su mi čula oslabila toliko da ih gotovo nisam ni imao. Otišao sam da se testiram, bio sam negativan i rečeno mi je da je verovatno u pitanju jaka reakcija na ambroziju. Tada sam shvatio da sam pet sati sedeo među zaraženima, direktno se ugrožavajući – ispričao je on.

Struka je više puta upozoravala da pojedine alergije mogu da zaliče na simptome korone, ali zabune među građanima očito još uvek ima.

Prof. dr Vojislav Đurić sa Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije za Kurir je objasnio koji su to simptomi koji su zaista za odlazak na kovid testiranje, a koji za odlazak kod izabranog lekara.

 

 

 

 Kada govorimo o alergiji na ambroziju, javlja se bistar sekret, suzenje očiju koje je obilno, svrab nosa, kijanje u serijama, pa i začepljenje nosa. Ukoliko nema temperature, mesta panici nema – rekao je Đurić za Kurir. Pulmolog Tatjana Radosavljević za Kurir je objasnila da se simptomi ovakve alergijske reakcije gotovo uopšte ne razlikuju od prehlade. – Važno je napomenuti da zbog zapušenosti nosa dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Ove dve činjenice mogu otežati razlikovanje simtoma alergije na ambroziju od simptoma kovida, što neke ljude dovodi u paniku. Ipak, nijednu alergiju ne prati temperatura i to je važno znati. Zato pacijenti kod kojih izostaje temperatura, treba ipak da se jave svom izabranom lekaru – objasnila je Radosavljević.