U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o stanju pacijenata inficiranih virusom COVID-19 u KC Vojvodini. 

 

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života.

Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je za RTS direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji su hospitalizovani, rekla je Stokić.

U KCV trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintenzivne„, navela je direktorka te ustanove.

Trenutno je među hospitalizovanima najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, ali ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan„, istakla je Stokić.

Direktorka KCV-a je ponovila da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.

Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanja obolevanja i širenja kovid19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju„, kaže doktorka.

Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan„, rekla je doktorka Stokić.

Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica na Mišeluku koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 postelje za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.

Najiskusniji lekari, anesteziolozi iz KCV-a predvodiće rad u ovoj bolnici, a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje„, rekla je Stokić.

Inače, kako je 021 skoro pisao, kovid bolnici na Mišeluku, osim manjka medicinskog osoblja, nedostajaće i tehničko osoblje.Naime, na 1.143 radna mesta medicinara izabrano je tek njih 216.Nešto bolji slučaj je u nemedicinskom delu, gde je na 142 upražnjenja mesta u administraciji i tehničkim poslovima primljeno 100 osoba.