U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o tome da li cimet zaista snižava nivo glukoze u krvi? 

 

 

Začini i čajevi mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi i mogu da budu zamena za lek, ali ne kod svih oblika dijabetesa tipa 2.

,

Cimet nije samo ukusan začin, već i sredstvo koje bi svako oboleo od dijabetesa uvek valjalo da ima pri ruci. Stručnjaci naglašavaju da kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2, i gram cimeta u prahu može regulisati povišen šećer. Cimet spada u red najbogatijih namirnica antioksidansima, koji su glavi borci protiv slobodnih radikala i zaštitnici zdravlja, ovaj začin je bogat katehinima i epikatehinima koji regulišu nivo šećera u krvi. Najbolje je uzimati po malo cimeta pre svakog jela, jer smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok posle obroka.

 

 

Od vrste cimeta, jedan je efektniji

Sve ovo potvrđuje farmaceut Ljiljana Basurović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, koja, ipak, skreće pažnju da se kod nas na tržištu nalaze dve vrste cimenta – cejlonski i kineski.

– Cimet snižava vrednosti šećera u krvi, ali potrebno je voditi računa računa koji cimet se koristi – kineski ili cejlonski. I jedan i drugi će sniziti nivo glukoze u krvi, ali prednost se daje cejlonskom cimetu, koji ne sadrži kumarine. Cejlonski cimet je bezbedniji, posebno ako je pacijent na terapiji lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Obično se uzima po jedna kašičica, pre jela, koja se razmuti u vodi i popije, tri puta dnevno – objašnjava za eKlinika portal farmaceut Ljiljana Basurović.

 

 

Razlika između cejlonskog i kineskog cimeta

Kumarin deluje antikoagulantno, sprečava zgrušavanje krvi, pa bi u slučaju istovremene upotrebe redovne terapije i velikih količina čajeva od lekovitog bilja, koji sadrže kumarine, moglo doći do neželjenih efekata. Cejlonski cimet je svetle žutosmeđe boje i mnogi ga označavaju kao pravi cimet. Za razliku od kasija ili kineskog cimeta koji je jači, cejlonski cimet ima blažu, slatkastu aromu. Cejlonski cimet je manje zastupljen u našim prodavnicama, a može se prepoznati i po više tankih slojeva kore, koe se mogu lako samleti, dok kineski cimet ima jedan deblji sloj kore i teže se melje. 

 

 

Za tretman dijabetesa dobri i pasuljevina, dud, pelin…

Cimet, ipak, nije jedino lekovito sredstvo za kontrolu šećera u krvi. Ljiljana Basurović navodi da, na primer,  takođe  odlično dejstvo imaju i pasuljevina, borovnica, dud i pelin.

– To su biljke koje su najbolje za lečenje dijabetesa. Mogu se uzimati pojedinačno ili kao mešavine. Preporučujemo mešavine, ne samo protiv povišenog šećera u krvi, već i protiv svih drugih bolesti. U mešavinama imate na jednom mestu više biljaka u manjem procentu, pa u slučaju da neke biljke imaju neželjena dejstva, ona se svode na minimum – precizira Basurović.

Pasulj je odlično jelo, a čaj od pasuljevine, odnosno od mahuna pasulja, snižava nivo šećera u krvi. Preporuka je da se dve kafene kašičice usitnjenih mahuna preliju sa 200 ml hladne vode, zagreju i puste da ključaju 5 minuta. Čaj se poklopi, odstoji pola sata, pa procedi. Pije se tri puta dnevno, po jedna šolja čaja pre jela, bez šećera.

– Kod povišenog šećera najbolje je koristiti mešavinu biljaka, u koju je dobro dodat i neki diuretik za bolji promet materija i metabolizam – napominje farmaceut Ljiljana Basurović.

 

 

Mogu li čajevi da zamene lek?

Na naše pitanje da li ove biljke i biljne mešavine mogu da budu i zamena za lek, Basurović odgovora potvrdno i ističe da čajevi mogu biti zamena za lek, ali samo kod blažih oblika dijabetesa tipa 2.

– Ukoliko su niže vrednosti šećera, 7 ili 8, na primer, pa neko uz pomoć čaja skida šećer na 6, to je u redu i tada, uz konsultaciju sa lekaromlekovi nisu potrebni. Uspeh je i da se smanjuje doza leka, bilje generalno, pa i kod dijabetesa, može da se koristi kao pomoćno sredstvo u terapiji težih oblika i kao dodatak u lečenju bolesti. Šećerna bolest je bolest discipline, prvo kada je u pitanju način ishrane, pa fizička aktivnost, potom i lekovi, a veoma je bitan i kvalitet života – naglašava sagovornica eKlinika portala.

 

 

Tajne ljuske od crnog luka

Jedno jeftino sredstvo, koje često bacamo u kuhinji, jeste ljuska od crnog luka, a kako objašnjava Ljiljana Basurović, takođe je odlično sredstvo za kontrolu dijabetesa.

– Čaj od ljuski crnog luka je dosta dobar izbor. Najveća koncentracija kvercetina u crnom luku nalazi se u njegovoj ljusci, a kvercetin je dobar za srce, krvne sudove i snižavanje šećera u krvi – ističe Basurović i dodaje da kvercetin smanjuje dijabetičke komplikacije kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Stručnjaci savetuju upotrebu crnog luka i zbog hroma, minerala koji podstiče ćelije da reaguju na insulin.

 

 

Šta treba izbegavati?

Farmaceut Ljiljana Basurović savetuje da treba jesti i kupine, maline i ribizle i naglašava da dijabetičari, ipak, moraju da izbegavaju jednu biljku.