U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o delta i delta plus soju COVID-19 virusa i koji je od njih opasniji.

 

 

Za delta soj, koji je otkriven u Indiji, se zna da je zarazniji od drugih do sada registrovanih sojeva, a šta je sa delta plus sojem?

 

Delta plus, kako kažu sadrži mutacije dva soja delta i beta i, kako se vidi, inficira čak i one koji su potpuno vakcinisani, a takođe dovodi i do smrtnog ishoda. Postavlja se pitanje koji od ova dva soja je opasniji?

 

I delta i delta plus soj kategorisani su kao zabrinjavajući sojevi i šire se u mnogim zemljama.

Dok je delta soj koronavirusa u velikoj meri odgovoran za veći broj zaraženih zbog svoje prenosivosti, soj delta plus označen je kao soj koji više zabrinjava.

Poređenja radi, kaže se da se delta plus soj širi skoro „60 odsto brže“ od delta soja, ali još uvek sporije nego što se očekivalo.

Dok je delta soj još uvek dominantan soj, stručnjaci  ukazuju na to da bi delta soj, sa svojim izrazitim  simptomima, mogao da ostane dugotrajna pretnja sa kojom bismo mogli da se suočimo.

Dostupni dokazi o prenosivosti i širenju nastali su iz studija i genomskih nalaza.

 

 

Simptomi delta i delta plus soja

 

Delta soj smatra se ekstremnim zbog težine simptoma koje izaziva, u poređenju sa originalnim sojem.

On zahvata pluća, dovodi do respiratornih problema, ali i do gastrointestinalnih, čak i kada su u pitanju blagi ili umereni slučajevi, što ga razlikuje od prethodnih zabrinjavajućih sojeva.

Delta plus soj, za koji se kaže da nosi karakteristike i delta i beta soja, mogla bi da bude još ozbiljnije prirode.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da bi soj mogao lako da nadmaši imunološku odbranu i snažno se veže za receptore plućnih ćelija. U toku su dodatne studije kako bi se utvrdila lista mogućih simptoma, piše Times of India.

Iako se kaže da je većina simptoma slična delta soju,  navedeni mogući simptomi koji izazivaju zabrinutost su sledeći:

  • U ranom stadijumu zahvata pluća

  • Kratak dah i problemi sa disanjem

  • Dugotrajna temperatura i uporni kašalj

  • Gastrointestinalni problemi

  • Osip na koži i alergije

  • Suve ili suzne oči

  • Gubitak apetita i mučnina

Ono što bi trebalo naglasiti je to da su nevakcinisane osobe u većem riziku od zaraze ovim sojevima, i studije su to pokazale.

Šanse za hospitalizaciju i mortalitet kod vakcinisanih osoba su drastično smanjene.