U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanj, informišemo i edukujemo javnost o trećoj dozi vakcine putem izjave doc. dr. Verice Jovanović, direktorke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. 

 

Davanje treće doze vakcine počelo je zvanično juče u našoj zemlji, a prema preporukama, prioritet su oni sa slabijim imunitetom, hronični bolesnici, stariji… Ipak, treću dozu moći će da prime i svi ostali građani koji su drugom dozom vakcinisani najmanje pre šest meseci. Na raspolaganju su kao i do sada četiri vrste vakcina, kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka, pa građani mogu da biraju koju žele.

 

Doc.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u razgovoru objašnjava sve nedoumice u vezi sa trećom dozom. Da li treba otići kod svog izabranog lekara ili je dovoljno porazgovarati sa doktorom na vakcinalnom punktu, da li je bezbedno da građani sami biraju koju će treću dozu, ili je ipak bolje da se pre toga posavetuju sa svojim lekarom…

 

 

Nema potrebe ići kod izabranog lekara. Lekar na vakcinalnom punktu će vam pružiti odgovore na pitanja pre primanja treće doze vakcine. Vi ste se već vakcinisali sa dve doze. Posle druge doze je prošlo šest meseci. I dalje smo u epidemijskom talasu, pojavljuju se nove modifikacije virusa i pomoć trece doze vakcine je veoma poželjna. Odluku o vrsti vakcine koja će biti primenjena kao treća doza donosi osoba koja se vakciniše, ali je pre samog sprovođenja vakcinacije neophodna konsultacija sa lekarom na vakcinalnom punktu, koji nakon sagledavanja prisustva kontrindikacija za imunizaciju može dati preporuku. Osoba koja prima treću dozu, vakcinisana je već dva puta istom vakcinom, pa se isti princip i vakcinacija istom vakcinom očekuje i sada. Najznačajnija je nova doza koja treba da poveća zaštitu vakcinisane osobe. Nije važna vrsta vakcine. Takođe, ukoliko neko želi da promeni vrstu vakcine i to je moguće. Svakako, razgovor sa lekarom na vakcinalnom punktu biće dostupan, a osoba može da odluči, da li će kao treću dozu odabrati neku drugu vakcinu, kaže dr Jovanović.

 

Među vakcinisanima ima i onih koji su slabije reagovali na kinesku vakcinu, stariji od 50-60 godina i posebno muškarci što je utvrđeno domaćim istraživanjima. Nameće se pitanje, da li bi ponovo trebalo da prime istu vakcinu koja „nije radila“ i gde je potvrđeno ili da menjaju i da prime neku drugu.

 

-Procena jačine reagovanja na vakcinu (slabo ili jako) je veoma relativna. Provera koncentracije antitela nije jedini pokazatelj stvorenog imuniteta, jer pored tog humoralnog postoji i ćelijski imunitet, koji se veoma retko meri i to rade veoma specijalizovane ustanove najčešće u studijama. Takođe, provera imunog odgovora tj. nivoa antitela se ne preporučuje nakon vakcinacije protiv COVID-19, s obzirom da za sada ne postoji standardizovani test, niti je utvrđena vrednost nivoa antitela. Ova oblast se još istražuje. Takođe, nivo antitela u krvi nije jedini pokazatelj odgovora organizma na antigene koje nosi vakcina. Najznačajnije je da osoba vakcinom spreči infekciju i obolevanje od COVID-a, kao i teške komplikacije i smrtne ishode od kojih se spašavamo upravo vakcinom, kaže dr Jovanović

 

Da li je zaista svima potrebna treća doza?

-U cilju postizanja kolektivnog imuniteta i kontrole epidemije u Srbiji i dalje nam je primarni cilj u borbi protiv COVID 19, vakcinacija do sada nevakcinisanih lica. Povećanjem broja vakcinisanih u celokupnoj populaciji uspostavljamo kontrolu epidemije u Srbiji, smanjujemo broj osoba na bolničkom lečenju i broj smrtnih ishoda od ove bolesti. Vakcinacija protiv COVID19 je suverena strategija borbe protiv COVID 19 i kontrole COVID 19 – kaže dr Jovanović.