PROMOCIJA ZDRAVLJA KOD MLADIH SA POSEBNIM OSVRTOM NA FIZIČKU AKTIVNOST, ZDRAVU ISHRANU I GOJAZNOST U CILJU SPREČAVANJA PANDEMIJE DIJABETESA KOD MLADIH U NOVOM SADU NA KUPALIŠTU NOVOSADSKOG ŠTRANDA 16.08.2021. GODINE, GDE JE BILO VIŠE OD 30.000 POSETILACA.

 

Besplata provera:

🔵 Nivoa glukoze u krvi

🔵 Krvnog pritiska

🔵 Visine

🔵 Težine 

🔵 Indeksa telesne mase

🔵 Nivoa kiseonika u krvi

🔵 Deljenje edukativnih flajera o dijabetesu

 

 

Redovna fizička aktivnost se smatra od davnina važnom karikom u kontroli dijabetesa uz adekvatnu ishranu i prepisanu terapiju. Međutim, tek u poslednje dve decenije imamo na raspolaganju dokaze zasnovane na kliničkim studijama, koji su potvrdili značaj fizičke aktivnosti u kontroli dijabetesa.

Usvajanje i praktikovanje redovne fizičke aktivnosti su ključni za održavanje nivoa glukoze u krvi i celokupno zdravlje osoba sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

Ovi navodi su zasnovani na klinički orijentisanim studijama i dokazima u vezi sa fizičkom aktivnošću i vežbanjem, kod ljudi sa dijabetesom tipa 1, dijabetesom tipa 2, gestacionim dijabetesom melitusom i insulinskom rezistencijom, koje je provela ADA – američkog udruženja za kontrolu dijabetesa.