U cilju ostvairvanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja a je, nažalost, slučaj šestomesečne bebe i njenog dvogodišnjeg brata koji su zaraženi koronom, dokaz da treba da se vakcinišemo u što većem broju kako bismo zaštitili one koji to ne mogu, a među njima su i deca.

 

 

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja ističe za Kurir da je, nažalost, slučaj šestomesečne bebe i njenog dvogodišnjeg brata koji su zaraženi koronom, dokaz da treba da se vakcinišemo u što većem broju kako bismo zaštitili one koji to ne mogu, a među njima su i deca.

– Tamo gde je mnogo nevakcinisanih virusu je mnogo lakše da cirkuliše i širi se na sve redom. U Ljigu je slab odziv na vakcinaciju i tu je, nažalost, pogodno tle za koronu. I inficiranje mališana je opomena za sve nas. Srećom, ova deca su dobro, ali iako deca lakše prolaze s kovidom, i ona mogu da obole, pa i da imaju teže kliničke slike. Takođe, kao često asimptomatski slučajevi idealni su prenosioci virusa. Zato roditelji i odrasli treba da se ponašaju odgovorno prema sebi, svojoj deci i okolini i vakcinišu se. To je najmanje što mogu da urade – kaže za Kurir Đerlek i dodaje da je struka vakcinu preporučila i trudnicama i dojiljama i da žene ne treba da imaju bojazni.

Podsetimo, u Ljigu su pozitivntestirani beba od šest meseci, brat od dve godine i majka, koji su iz Beograda, a bili su kod rodbine u tom mestu.