U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o podacima Svetske zdravstvene organizacije u kojima se navodi da je novi Delta soj COVID-19 virusa otkriven u 100 država.

 

 

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabilježena u blizu 100 država i regija.

Kako navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja.

Naglasio je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska ali i visoka.Ghebreyesus je još kazao da je Delta varijanta „opasna“ i da se nastavlja razvijati i mutirati.

Visoko zarazna Delta varijanta koronavirusa širi se svijetom, a zbog nje sve je više i ponovnih zatvaranja, poput onog u Portugalu.

Naučni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci upravo je Delta soj okarakterizirao kao „najveću prijetnju istrebljenju Covida-19“.

Prvi put identificirana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 posto Covid slučajeva u SAD-u, i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.Prema nekim istraživanjima Delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja, prvotno identificiranog na ovom području.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja augusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

WHO za Evropu očekuje da ta varijanta postane dominantna na Starom kontinentu do augusta.