Prijavljen je prvi slučaj osobe zaražene obema varijantama koronavirusa. Reč je o 90-godišnjakinji iz Belgije koja je preminula od kovida-19 u martu, a bila je zaražena i britanskom i južnoafričkom varijantom koronavirusa istovremeno.

 

 

Veruje se da je njen slučaj, o kom se raspravljalo na ovogodišnjem Evropskom kongresu o kliničkoj mikrobiologiji i infektivnim bolestima (ECCMID), prvi takav u svetu, prenosi Business Insider.

U izveštaju se navodi da žena nije bila vakcinisana, a obolela je u martu nakon čega je i hospitalizovana. Nivo kiseonika bio je stabilan na početku infekcije, ali njeno stanje se brzo pogoršalo. Preminula je pet dana kasnije.

Molekularni biolog Ana Vankirberghen izjavila je da je bilo teško reći da li je koinfekcija, odnosno istovremena zaraza obema varijantama, odigrala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijentkinje.

„U to vreme obe varijante su cirkulisale Belgijom, pa postoji mogućnost da se pacijentkinja zarazila obema varijantama od dve različite osobe“, rekla je Vankirberghen.

Iako nema drugih objavljenih slučajeva sličnih koinfekcija, istraživači veruju da ovaj slučaj pokazuje da je moguće istovremeno da se zarazite obema varijantama koronavirusa. Vankirberghen smatra da je „taj fenomen verovatno podcenjen“.