U cilju ostvvarivnja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo osobe sa dijabetesom koje je voće pogodo za njih. 

 

 

Slatkišima je teško odoleti, pa se mnogi „late“ voća kako bi bili sigurni da neće preterati sa unosom šećera. Ali, i voće sadrži šećer, pa ako ste dijabetičar trebalo bi da znate koje su voćke najbolje za vaš zdravstveni status. Stručnjaci izdvajaju ovih 11 voćki kao najpogodnije za dijabetičare jer imaju najmanji nivo šećera, tako da i oosbe sa dijabetesom mogu da ih jedu. Ipak, imajte na umu koliko je velika porcija čak i ovih voćki, jer prema rečima stručnjaka, dnevna doza trebalo bi da iznosi od 200 do 300 grama voćaNa primer, bezopasna količina lubenice je porcija veličine jedne šolje ili jedne kriške, a ako pojedete tri – to je još malo kao da ste popili konzervu slatkog gaziranog pića.

Bogatstvo vlakana usporava skok šećera

Naravno, svo voće sadrži mnogo više vitamina, minerala i vlakana u poređenju sa industrijskim slatkišima. Hrana bogata vlaknima usporava varenje, što znači da šećer u krvi neće brzo skočiti nakon što pojedete voćku. Kao i kod većine stvari u životu, umerenost je ključna.

1. Limun i limeta
Bogat vitaminom C, limun i limeta prilično su kiselo voće, ne sadrže puno šećera (samo gram ili dva po limunu ili limeti) i savršen su dodatak čaši vode koja će vam pomoći da smanjite apetit.

 

2. Malina
Sa samo pet grama – nešto više od kašičice šećera po šolji malina i puno vlakana koja će vam pomoći da se osećate sito, a i malina je jedna od najukusnijih voćnih poslastica.

 

3. Jagode
Jagode imaju iznenađujuće malo šećera s obzirom na to da su tako slatkog ukusa. Jedna šolja sirovih jagoda ima oko 7 grama šećera, zajedno sa preko 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

 

4. Kupine
Kupina takođe ima samo 7 grama šećera po šolji. Ne morate se osećati krivim ako jedete ove tamne bobice. Kao bonus one sadrže i antioksidante, kao i dosta vlakana.

 

5. Kivi
Ovo voće je bogato vitaminom C i ima malo šećera – samo šest grama po kiviju. Prednost ovog voća je što možete da ga nađete tokom cele godine.

 

6. Grejpfrut
Još jedno citrusno voće sa malim sadržajme šećera je grejpfrut. Grejp je odličan doručak sa samo 9 grama šećer,a u polovini grejpa srednje veličine.

 

7. Avokado
Iako nije baš prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na voće, avokado je zaista voće i prirodno je siromašno šećerom. Jedan avokado ima samo oko jedan gram šećera. Avokado ima mnogo zdravih masti, koje će vam pomoći da se zasitite.

 

8. Lubenica
Lubenica je letnja poslastica, može da ima veoma sladak ukus, ali zapravo ima malo šećera. Šolja lubenice izrezane na kockice ima manje od 10 grama šećera. Lubenicu je i odličan izvor gvožđa.

 

9. Dinja
Dinje svoju narandžastu boju duguju visokom sadržaju vitamina A. Šolja dinje sadrži manje od 13 grama šećera. Ovo je možda malo više nego kod drugog voća, pa pripazite na količinu koju uzimate.

 

 

10. Pomorandže
Pomorandže su još jedan odličan način da uživate u slatkišima bez kalorija i šećera, a istovremeno povećavate unos vitamina C. Jedna pomorandža sadrži oko 12 grama šećera po voćki i ima manje od 70 kalorija.