U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o pravilnoj ishrani kod osoba sa dijabetesom od strane prof. dr Budimke Novaković.

 

Profesorka doktorka Budimka Novaković podseća na pravilnu ishranu, ali i na konzumaciju voća i veštačke zaslađivače. Kada govorimo o pravilnoj ishrani za odrasle i zdrave ljude, govorimo pre svega o pravilnom energetskom unosu.

,,Prvo što treba da se konzumira je neograničena količina sirovog, a to je povrće. Sledeće po količini su namirnice od celog zrna, one nisu dozvoljene u neograničenoj količini, ali svakodnevno treba da budu prisutne u ishrani. Zatim voće koje treba uzimati svakog dana, a količina zavisi od zdravstvenog stanja. Voće ne treba posmatrati kao zamenu za slatkiš, već kao obavezan deo u ishrani. Dijabetes tipa 2 koji čini 95% obolelih od ove bolesti, nastao je zbog nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Osnova lečenja je ishrana i fizička aktivnost, pa tek onda medikamentozna terapija. Svaka osoba koja ima dijabetes mora da dobije individualne savete, prema stanju uhranjenosti, vrednosti glikemije  i ostalim pokazateljima,, ističe Novaković.
Kada želimo osećaj slatkog koji nam prija, onda su niskokalorijski zaslađivači pravi izbor. Oni mogu biti svakodnevno prisutni u ishrani, ali potrebno je voditi računa o njihovoj količini, jer mogu promeniti ukus hrane, zato što su dvesta do četristo puta slađi od običnog šećera. Vodeće bolesti od kojih se umire u svetu su posledica nepravilne ishrane i to su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, maligne bolesti, hronične opstruktivne bolesti pluća.

,,Poruka je da se ponekad zamislimo kako se hranimo. Ne treba da jedemo samo ono što volimo nego ono što prija našem zdravlju. Da se ne lečimo sami kada je ishrana u pitanju, ni jedna namirnica nije posebno dobra ili posebno loša. Samo sveukupna ishrana može biti dobra ili loša i da se ponekad posavetujemo sa svojim lekarom, ako nemamo dijetoterapeuta u blizini,, poručuje doktorka Novaković.