U cilju ostvarivanja  javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o pirmidi ishrane kod osoba sa dijabetesom. 

 

 

Da li se često zapitate koje namirnice treba jesti u većim količinama? Iz kog razloga su one dobre? Ovo su česta pitanja koja pacijenti postavljaju nutricionistima. Piramida ishrane je vizuelni prikaz plana adekvatne i izbalansirane ishrane koja pomaže ljudima prilikom održavanja dijetetskog režima. Namirnice koje se nalaze u dnu piramide treba redovno konzumirati dok se one pri vrhu preporučuju više puta nedeljno, ali ne prečesto. Postoji nekoliko vrsta piramida ishrane koje se prilagođavaju vrsti oboljenja i regionima sveta.

Najveću grupu u piramidi čine hleb, krompir, pirinač, testenine koje jedemo češće u odnosu na druge. Sledeću grupu čine voće i povrće, a preporučuje se da se povrće uzima uz svaki obrok, dok se voće jede dva do tri sata posle glavnog obroka. Voće i povrće obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima, sprečavaju oštećenja i starenje organizma. Mleko i mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, što je veoma važno za kosti. Meso, riba, jaja i sir sadrže proteine koji su gradivni materijal i važni su za rast i razvoj. Na samom vrhu se nalaze sastojci koji se ne preporučuju za konzumaciju odnosno koncentrovani izvori energije, i potrebno ih je uzimati u vrlo malim količinama.