U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost kako poremećen san povećava rizik od nastanka dijabetesa. 

 

 

Poremećeni san utiče na povećanje opasnosti od dobijanja dijabetesa, jer se tada smanjuje sposobnost organizma da asimiluje glukozu, saopštili su naučnici. Ako zdrava osoba nema dubok san tri noći zaredom, smanjuje se tolerancija organizma na glukozu, naveli su američki naučnici u najnovijoj studiji.
Premda organizam ima sposobnost da se prilagodi na asimilaciju glukoze kada osoba ima hronično loš san, verovatno je da povremeno poremećeni san igra određenu ulogu u razvoju dijabetesa, posebno kod starijih ljudi.

Prethodno objavljene studije su pokazale da postoji veza između hronično lošeg spavanja i anomalija metabolizma, gojaznosti i opasnosti za dobijanje dijabetesa, rekla je autorka nove studije Iv Van Koter. Naši rezultati samo potvrđuju ranije utvrđene konstatacije i naglašavaju ulogu lošeg kvaliteta sna na zdravlje, dodala je ona.

Naučnici smatraju da je dubok san ona vrsta sna koja oporavlja organizam i zbog toga je važan za fizičko i mentalno zdravlje.