U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o dijabetesnoj enteropatiji. 

 

Dijabetesna enteropatija je veoma retka komplikacija šećerne bolesti. Karakteriše se polineuropatijom, upornom dijarejom sa ili bez steatoreje i loše regulisanim dijabetesom.

 

Uzrok nastanka

Dijabetesna enteropatija se obično javlja nakon dugog perioda evolucije bolesti u relativno mladih osoba, pretežno u osoba muškog pola sa nestabilnim naslednim insulin zavisnim oblikom šećerne bolesti.

 

Klinička slika

Dominantan simptom je pojava intermitentnih, vodenastih i obilnih stolica, praćenih grčevitim bolovima u trbuhu. U steatoreji stolice su bogate mastima. Upadljivo je pogoršanje simptoma u toku noći, u ležećem položaju, nakon zagrevanja i neposredno nakon jela. Neretko, postoji naglo praženjenje creva, a može se javiti i inkontinencija stolice (nemogućnost zadržavanja stolice). Dijabetesna dijareja (proliv) je sličnih karakteristika, ali je bez povećane količine masti. Bolesnici su najčešće mršavi, sa jednom ili više komplikacija i loše regulisanim dijabetesom. Postoje hidroelektrolitski poremećaji koji su uzrok adinamije, grčeva u nogama i neuromuskularne razdražljivosti. Bolesnici mogu imati muku, povraćanje, što je uzrokovano poremećajem pražnjenja jednjaka i želuca.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza, radiološkog pregleda radijumom.

 

Lečenje

Primenom dijete bez začina, cerealija, većim unosom belančevina, regulacijom dijabetesa, unošenjem peroralnih antibiotika širokog spektra i vitamina B kompleksa, može se postići, mada privremeno, poboljšanje simtpoma.