U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o tome koliko COVID-19 virus oštećuje pluća i da li stičemo imunitet i koliko dugo zaraženi šire infekciju. 

 

 

O korona virusu, budući da je nov, malo toga se još uvek zna. Tek kada prođe izvesno vreme nakon pandemije moći će da se sa sigurnošću utvrde pojedini podaci, ali naučnici već sada rade na gorućim pitanjima, a jedno od njih je da li se možemo zaraziti dva puta ali i da li stičemo imunitet na njega.  Kod većine virusa imunitet traje od par meseci pa do pola godine, a kod SARS-a traje duže, neka antitela i godinu dana. Nijedan korona virus od kada postoji virusologija nije bio a da nije ostavljao barem na nekoliko godina, ako ne i doživotno tipski specifičan imunitet, pa tako neće ni ovaj. Bar nekoliko godina, tri do pet.

 

Da li preležani korona virus ostavlja neke komplikacije?

O tome je sada rano govoriti, tek kada se epidemija zaustavi i prođe vreme, moći ćemo da znamo da li postoje neke posledice. Kod SARS-a ih nije bilo, a za Covid-19 će se tek videti.  Mala studija sprovedena u Kini pokazala je da novi korona virus može da opstane u telu najmanje dve nedelje nakon što se simptomi povuku. Jednom kada dobijete infekciju, ona može ostati u stanju mirovanja i sa minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja, ako se nađe u plućima

 

Na kraju možemo da zaključimo sledeće: COVID-19 je „mlada bolest“ i tek treba da se podrobnije istraži da bismo više znali o tome kako se ponaša virus i kako se ponaša naše telo. U svakom slučaju, preporuka je da se ne izlažete bolesti, već da budete na oprezu kako se ne biste zarazili i širili zarazu.