U cilju ostvarivanja javnog interea u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost koje su vrste fizičkih vežbi najpogodnije za osobe sa dijabetesom. 

Koji su sportovi dobri za hroničnu hiperglikemiju? Ovo pitanje brine mnoge osobe sa dijabetesom  jer prekomjerna aktivnost može naštetiti njihovom zdravlju. Mnogi lekari uvereni su da je trčanje najbolji sport za osobe sa dijabetesom . Ali u naprednijim slučajevima to se može zamijeniti hodanjem, dnevno povećavajući trajanje šetnje za 5 minuta.

Dakle, kako bi dijabetes i sport postali kompatibilni koncepti i poboljšalo se pacijentovo stanje, treba dati prednost takvim vrstama aktivnosti kao što su:

  • Ples – ne samo da vam omogućuju povratak u dobro fizičko stanje, već poboljšavaju plastičnost, gracioznost i fleksibilnost.
  • Hodanje odlikuje pristupačnost i jednostavnost, stoga je ova vrsta opterećenja pogodna za apsolutno sve. Da biste postigli učinak po danu, trebate pješačiti oko 5 km.
  • Plivanje – razvija sve mišićne grupe, sagorijeva masti, uravnotežuje koncentraciju glukoze, čineći telo snažnim i zdravim.
  • Vožnja biciklom – korisno za osobe sa dijabetesom, ali zabranjeno u prisustvu prostatitisa.
  • Jogging – doprinosi brzom smanjenju koncentracije glukoze u krvi i gubitku težine.

Međutim, nisu sve vrste sporta dostupne osobama sa dijabetesom. Stoga postoji kategorija zabranjenih sportova, uključujući ekstremne sportove (padobranstvo, planinarenje, trkačke ulice) i vežbe s visokom traumom. Isto tako, kod dijabetesa, ne preporučuje se eksplozivna dekorisanja i push-up-a, vršiti sprintanja ili dizati tegove, a pritisnuti šipku s velikom težinom.

Ako pacijent nema komplikacija sa dijabetesom tipa 2, a tok bolesti je relativno blag, tada mu može vežbati 60-90 minuta. dnevno. U isto vrijeme, dopuštena je ne samo vežba terapija za dijabetes melitus, nego čak i intenzivna opterećenja.  Sva opterećenja možete podeliti na najmanje dva: snaga (brza, okretna) i dinamička (glađa, duža).