Udruženje protiv dijabetesa grada Novog Sada

 

ISHRANA

Nijedan trud nije uzaludan, i zbog toga vredi još jednom objasniti osnovne principe pravilne ishrane koji mogu dovesti do normalizacije nivoa šećera u krvi, pogotovo, ako je u pitanju dijabetes tipa 2, koji je najčešće povezan sa gojaznošću.

FIZIČKA AKTIVNOST

Fizička aktivnost je vrlo važna u održavanju razine šećera u krvi u normalnim granicama. Redovnom telesnom aktivnošću smanjit ćete rizik od pojave komplikacija šećerne bolesti. Istovremeno ćete ojačati vaše srce, smanjiti krvni pritisak i smanjiti razinu stresa što su sve važni čimbenici u kontroli šećerne bolesti.

SIMPTOMI

Dijabetes se često naziva tihim ubicom jer se simptomi teško prepoznaju. Najbolji način da utvrdite patite li od dijabetesa je da izmerite šećer u krvi. Klasični simptomi dijabetesa su poliurija (često uriniranje), polidipsija (pojačana žeđ), polifagija (pojačana glad) i gubitak težine.

LEČENJE

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnostiku novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posledica dijabetesa. Ako se šećerna bolest na vreme prepozna i počne lečiti, mogu se sprečiti ili odgoditi komplikacije. Često su već smanjenje telesne težine, pravilna prehrana i redovita telovežba dovoljni za dobru regulaciju šećera, a po potrebi se uzimaju i lekovi.

Predsednik Udruženja: mr Radivoj Mračević

Adresa Udruženja: Bulevar oslobođenja 66, 21000 Novi Sad, Srbija

Telefon/Fax: 021/472-00-04

Mobilni telefon: 063/523-558

Web: www.dijabetes-novisad.org

Facebook stranica : Udruzenje protiv dijabetesa NoviSad

Email: dijabetesns@gmail.com

Broj računa: 160-923162-37 Banca Intesa; 840-15732763-02 – Trezorski račun

PIB: 101645502

TOP