U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o hormonskoj neravnoteži u organizmu koja može biti prouzrokovana dijabetesom. 

 

 

Smanjena sposobnost tela da reaguje na raspoloživi insulin dovodi do dijabetesa, a može da izazove i neravnotežu u drugim hormonima kao što su hormon rasta kod tinejdžera, estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

 

Hormonska neravnoteža i dijabetes imaju vezu i za osobe sa dijabetesom važno je da razumeju simptome i rizike hormonskog disbalansa. Malo ljudi zna da se dijabetes naziva i bolešću „endokrinog sistema”. Endokrini sistem se sastoji od osam žlezda, od kojih svaka proizvodi drugačiji hormon. Ovi hormoni katalizuju različite hemijske reakcije u telu. Insulin je jedan od takvih hormona koji proizvode endokrine žlezde prisutne u pankreasu. Reguliše hemijski proces kako telo koristi šećer u krvi za pretvaranje u energiju. Nedostatak insulina ili smanjena sposobnost organizma da reaguje na raspoloživi insulin dovodi do dijabetesa. Ova smanjena sposobnost takođe može izazvati neravnotežu u drugim hormonima kao što su hormon rasta kod tinejdžera, estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. 

Dijabetes i tinejdžeri

Adolescencija je period brzog rasta i kod dečaka i kod devojčica. Ovaj rast reguliše hormon rasta, koji se u ovoj fazi proizvodi u većoj količini. Ali smanjuje sposobnost tela da reaguje na insulin. Ovo je normalan proces kod tinejdžera i ne zahteva nikakvu medicinsku pomoć. Ali kod tinejdžera sa dijabetesom tipa 1, ovaj proces dodatno povećava njihovu potrebu za insulinom. Roditelji treba da vode dodatnu brigu o tinejdžerima sa dijabetesom tipa 1 i da razgovaraju sa lekarom o prilagođavanju doze insulina.

Slično tome, gojaznost u adolescenciji povećava ovaj rizik. Već duže vreme znamo da gojaznost smanjuje odgovor tela na insulin i da je faktor rizika za dijabetes. Tinejdžeri koji su gojazni imaju još veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i zato ne treba potcenjivati vezu između dijabetesa i hormonske neravnoteže.

 

 

Dijabetes i hormonska neravnoteža kod odraslih

Kod muškaraca sa dijabetesom tipa 2, smanjena reakcija tela na insulin dovodi do smanjene proizvodnje testosterona. Simptomi ovog stanja su smanjen libido, umor i česte promene raspoloženja. Muškarci sa dijabetesom tipa 2 moraju da se konsultuju sa lekarom da li je obavezno da prođu provere nivoa testosterona. Oni koji nemaju dijabetes, ali pate od nedostatka testosterona, imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. To je zato što smanjena proizvodnja testosterona smanjuje sposobnost tela da reaguje na insulin.

Kod žena postoje ciklične promene u nivou estrogena i progesterona, koji su odgovorni za njihov menstrualni ciklus. Ove ciklične promene takođe utiču na odgovor tela na insulin i mogu izazvati fluktuacije nivoa šećera u krvi. Na primer, neposredno pre menstruacije, nivo progesterona je visok, što smanjuje odgovor tela na insulin i povećava nivo šećera u krvi. Ovo je normalan proces u telu. Ali kod žena sa dijabetesom tipa 2, ove fluktuacije u nivou šećera u krvi mogu biti ozbiljnije i moraju da prate nivo šećera u krvi pre, tokom i posle menstruacije.

Kod žena sa dijabetesom tipa 2, smanjeni odgovor tela na insulin takođe može izazvati nedostatak estrogena. Ovo povećava rizik od raka dojke, jajnika i grlića materice. Isto tako, gojaznost zajedno sa dijabetesom tipa 2 takođe može dovesti do neredovnih menstruacija i neplodnosti kod nekih žena. Žene sa dijabetesom tipa 2 treba da se konsultuju sa lekarom da li treba da se podvrgnu testovima za proveru nivoa hormona. Takođe bi trebalo da razgovaraju sa lekarom o fluktuacijama šećera u krvi oko menstruacije.

U normalnoj trudnoći dolazi do porasta nivoa šećera u krvi kako bi višak šećera u krvi, od majke, stigao do fetusa koji raste. Ali kod žena koje imaju dijabetes, ovo može negativno da utiče na njihovu kontrolu šećera u krvi i može im biti potrebna promena lekova ili doze insulina.

 

 

Dijabetes i hormoni u starosti

Kod muškaraca, tokom starosti, nivo testosterona počinje da opada. Kod onih sa dijabetesom, ovaj nivo može još više da padne i može dovesti do simptoma nedostatka testosterona. Kod žena, tokom menopauze, kako nivoi estrogena opadaju, telo prolazi kroz brojne promene kao što je taloženje masti u predelu stomaka. Ovo povećava rizik od dijabetesa tipa 2. One koje već imaju dijabetes, suočavaju se sa drugačijim nizom izazova: povećanjem simptoma menopauze kao što su talasi vrućine, palpitacije i znojenje. Žene koje prolaze kroz menopauzu treba redovno da provere nivo šećera u krvi, a žene sa dijabetesom treba sa lekarom da se konsultuju da li im je potrebna promena lekova tokom menopauze.

Dijabetes je složeno stanje jer uključuje interakciju različitih hormona u različitim fazama života. Osobe sa dijabetesom treba redovno da se konsultuju sa endokrinolozima kako bi bili sigurni da im je dijabetes pod kontrolom i ​​da daje optimalne rezultate tokom celog života.