U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o dijabetesu i poslu, na koji način regulisati povšeen vrednosti šećerna na radnom mestu? 

 

Dijabetes nije prepreka da osoba ispolji svoj puni potencijal, ako smatrate da poslodavci imaju nerazumevanja za vaše stanje upoznajte ih sa zakonskim pravima. 

 

Dijabetes (šećerna bolest, diabetes mellitus) nastaje kada organizam ne proizvodi ili neadekvatno koristi hormon pankreasa insulin. Reč je o hroničnom oboljenju koje od pacijenta zahteva posvećenost i disciplinu. Pacijentima koji boluju od dijabetesa nekada je teško da usklade obaveze sa zahtevima koje pred njih nameće bolest.

 

 

Ne preskačite doručak, dovoljno spavajte

Ne preskačite doručak, dovoljno spavajte, pijte tečnost. Ovo su neki mali koraci koji mogu osobama koje imaju dijabetes omogućiti dobru kontrolu bolesti i obavljanje svih poslovnih zadataka bez poteškoća.

 

 

Upoznajte pretpostavljene na poslu sa svojom bolešću

Dijabetes je bolest koja zahteva redovnu terapiju. Pacijentima se savetuje da upoznaju pretpostavljene sa svojim potrebama, da ih obaveste da im je neophodan prostor za insulin i kratke pauze. Preporuka je da pacijenti upoznaju pretpostavljene s prirodom dijabetesa.

 

 

Dijabetes nije prepreka

Dijabetes nije prepreka da osoba ispolji svoj puni potencijal, ako smatrate da poslodavci imaju nerazumevanja za vaše stanje upoznajte ih sa zakonskim pravima. Nema potrebe da svakog na radnom mestu upoznajete sa svojim zdravstvenim stanjem, ali može biti dobro da najbliže saradnike uputite u zahteve koje vam nameće bolest.

Savet je da barem jedna osoba s kojom radite u smeni zna gde čuvate insulin, da poznaje simptome pada šećera i da zna kako da reaguje u slučaju da vam je pomoć potrebna.

 

 

Dijabetes i ishrana na poslu

Pokušajte da se uzdržite od torti i kolača na proslavama. Umesto ugljenih hidrata konzumirajte zdrave grickalice, jedite male porcije i pratite nivo šećera.

Neka vaš ručak na poslu bude porcija seckanog povrća i humusa, koristite badem orahe, zdrave izvore proteina. Okrepite se pićima bez ugljenih hidrata, kao što su nezaslađeni ledeni čaj ili topli zeleni čaj. Ukoliko većinu vremena na radnom mestu sedite, pokušajte da prilagodite fizičku aktivnost. Na svakih 30 minuta, kratko prošetajte čak samo hodnikom, istežite mišiće dok sedite. Koristite deo pauze za ručak za šetnju, pokušajte ukoliko je moguće deo posla da obavite u stojećem položaju.

 

 

Lekovi neka uvek budu pri ruci

Uvek imajte pri ruci medikamente za kontrolu dijabetesa, dobro je pored lekova i opreme imati i uputstvo na papiru o načinima korišćenja. Pokušajte svakodnevno da testirate šećer u krvi, zamolite poslodavca da vam obezbedi prostor.

Postoji i gadžet za kontinuirano merenje glukoze (ili kontinuirani glukozni monitoring – CGM). Ovo je savremeni parametar koji se koristi za procenu nivoa šećera u krvi. Mali senzor se smešta na stomak ili ruku i meri nivo šećera u potkožnom tkivu. Sprava meri glukozu na svakih nekoliko minuta i automatski testira nivoe šećera, upozorava na niske ili visoke vrednosti.

 

 

Šta ako vam pozli na radnom mestu?

Nastojte da ekonomično koristite vreme, moraćete da se organizujete i da planirate redovne kontrole na najbolji način. Bez obzira na to, da li ste spremni da svima pričate o dijabetesu, bolest je nažalost takva da su moguće neočekivane situacije. Ukoliko se desi da vam pozli na radnom mestu, najbolje kratko da obavestite okolinu o svojoj bolesti. Rečenica “imam dijabetes tipa 1, moram da pazim šta jedem i da koristim lekove” je sasvim dovoljna.

Ukoliko na radnom mestu nemate odgovarajuće uslove za držanje insulina, predlaže se da insulin držite na sobnoj temperaturi. Insulin bi trebalo da traje oko mesec dana na sobnoj temperaturi.