U  cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisnja, informišemo i edukujemo javnost o hroničnim neuropsihijatrijskim simpotima nakon preležane infekcije virusa COVID-19.

 

 

Još jedna studija potvrđuje koliko je Covid 19 infekcija razorna za neurološki sistem čoveka, koji se suočava sa ozbiljnim neuropsihijatrijskim problemima.

 

Hronični neuropsihijatrijski simptomi potvrđeni su kod osoba nakon covid 19 infekcije, iako simptomi, koje su sami prijavili, nisu povezani sa kvantitativnom disfunkcijom. Ovi rezultati dobijeni su u studiji objavljenoj u Brain, Behavior & Immunity: Health.

Hronični neuropsihijatrijski simptomi pratiće se 5 godina od zaraze

Dr Alex K. Chen, iz Medical College of Georgia sa Augusta University ispitivali su odrasle pacijente pozitivne na covid 19 u bolnicama u Džordžiji kako bi ispitali ozbiljnost i hroničnost neuroloških nalaza uočenih tokom akutne faza infekcije. Istraživače najviše zanima kako će se inficirani ponašati tokom petogodišnjeg perioda nakon infekcije. Studija je objavila preliminarne rezultate od prvih 200 pacijenata, koji su u proseku imali pozitivan test na covid 19, i to posle 125 dana.

 

 

Umor je neizbežan neuropsihijatrijski problem

Istraživački tim je otkrio da je najčešći simptom u studijskoj grupi bio umor (68,5 procenata). Sve u svemu, 30 odsto učesnika imalo je hiposmiju (delimičan gubitak mirisa), a 30 procenata hipogeuziju (oslabljeno čulo ukusa). Nije bilo veze između samoprocenjene neurološke disfunkcije sa disfunkcijom na kvantitativnom neurološkom testu. Uočeni si simptomi depresije i anksioznosti. U poređenju sa demografski usklađenim grupama ispitivanih, studijska grupa inficiranih covid 19 infekcijom imala je lošiji učinak na kognitivnim testovima. Posebna razlika uočena između je afroamerikanaca i belaca, jer studija je pokazala da covid 19 mnogo više oštećuje neuro sistem afroamerikanaca.

– Novi nalazi uključuju dokaze da simptomi koji su pacijenti sami prijavili možda nisu u korelaciji sa kvantitativnim testiranjem. Ovi podaci ipak naglašavaju važnost testiranja i analize kako bi se precizno procenio deficit kognitivnih funkcija čoveka – naveli su autori studije.

Post-covid sindrom se opisuje kao novi klinički entitet kod pacijenata koji su preživeli infekciju SARS-CoV-2 virusom. Iako bi relativno veća učestalost ovih poremećaja mogla da se očekuje kod onih sa težim oblicima infekcije, to, prema dosadašnjim zapažanjima naših stručnjaka, ne mora da bude slučaj.  Naime, simptomi se javljaju i održavaju i kod obolelih koji su imali veoma laku kliničku sliku.