Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedinu osobu u određenim uslovima. 

 

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija je problem sa kojim se suočavaju mnnogi ljudi,a kome se posvećuje manje pažnje nego povišenom pritisku, odnosno hipertenziji. Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedinu osobu u određenim uslovima.

Šta se smatra za nizak krvni pritisak?

Kao nizak krvni pritisak ili hipotenzija se definiše krvni pritisak manji od 100/60 mmHg izmeren više puta u ambulantnim uslovima uz postojanje simptoma kao što su: umor, poremećaj sna, vrtoglavica, malaksalost, nesvestica, umor, aritimija, preterano znojenje. Za razliku od visokog pritiska, nizak nema dovoljnu snagu delovanja na zidove krvnih sudova, tako da se organi ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika i hranljivih materija. Kao i kod visokog i nizak pritisak je važno kontrolisati, ali i korigovati što je moguće učiniti i određenim načinom ishrane kao i pojedinim namirnicama.

 

 

Kafa reguliše pritisak

Kafa je možda i najpoznatiji napitak koji povoljno utiče na nizak krvni pritisak. Šoljica kafe će vam zbog kofeina kojim obiluje brzo podići krvni pritisak, to je istina, ali ne treba preterivati jer može imati i suprotan efekat.

 

 

Nizak krvni pritisak sanira i nar

Nar se smatra rajskim voćem koje važi za veoma lekovito kada je u pitanju hipotenzija. Zbog supstanci kojima obiluje koristan je za podizanje krvnog pritiska. Nar je najdelotvoriji kada se od njega iscedi sok.

 

 

Blagotvornost meda

Med može biti odlična namirnica za regulaciju niskog pritiska naročito ako ga korstite u kombinaciji sa vodom i dodavanjem prstohvata soli. Dve supene kašike promešajte u vodi, dobro sjedinite napitak i dodajte so. Napitak možete odmah popiti.

 

 

Sok od šargarepe za nizak krvni pritisak

Sok od šargarepe sa malo meda može biti dobar saveznik u borbi protiv niskog krvnog pritiska. Napitak možete piti dva puta dnevno na prazan stomak, ujutru i uveče.

 

 

Čaj od ruzmarina

Ovaj napitak je poznat po tome da je protivnik niskom krvnom pritisku. Možete ga biti kada god želite u toku dana, ali imajte na umu da će vas razbuditi ukoliko ga budete konzumirali u večernjim satima. Pijte ga bez zaslađivača.

 

 

Sok od cvekle

Možda ste primetili da nakon čaše soka od cvekle dobijate vidan priliv energije. Činjenica je da sok od ovog povrća može da vas oslobodi umora i drugih simptoma koji prate nizak krvni pritisak, i to samo nakon nedelju dana redovne upotrebe. Dovoljno je da popijete jednu čašu ovog soka dnevno, najbolje odmah ujutru.

 

 

Paradajz

Prva pomoć kada vam padne pritisak može da bude svež paradajz. Isecite ga i dobro posolite. A kao prva pomoć može poslužiti i sok od paradajza koji ste prethodno takođe dodatno posolili.

 

 

Čaj od ruzmarina

Kašičicu ruzmarina prelijte sa 2,5 dl ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta i procedite. Pijte tri puta dnevno.

 

 

Nizak krvni pritisak regulišite bosiljakom

Pored ruzmarina bosiljak je isto odlična biljka za rešavanje problema sa hipotenzijom. Bogat je i vitaminom C, magnezijumom, kalijumom i pantotenskom kiselinom, i pomaže u borbi protiv stresa. Možete ga dodavati limunadi ili žvakati ujutru listove svežeg bosiljka.