Niskokalorijski zaslađivači su zamene za šećer i ne sadrže kalorije. Značajno su slađi, zbog čega je potrebna mala količina da bi se zamenila kašika običnog šećera.

 

 

Niskokalorijski zaslađivači se mogu naći u velikom broju proizvoda, od dijetalnih pića, žvakaćih guma, slatkiša, sladoleda, sokova, ali se često prodaju i koriste samostalno.

Stevia slađa i zdravija alternativa

Stevia je prirodni zaslađivač koji se dobija od listova biljke Stevia Rebaudiana, poreklom iz Paragvaja i Brazila, ali se uzgaja i u Japanu i Kini. Najveći broj preperata na bazi stevije napravljeni su od visoko rafiniranog ekstrakta lista koji se zove rebaudiozid A (Reb). Od običnog šećera slađa je od 100 do 300 puta i ne sadrži ugljene hidrate ili veštačke sastojake. Stevia ne sadrži striktno nula kalorija, ali je znatno manje kalorična od saharoze i dovoljno niska da se može klasifikovati kao takva.

 

 

Aspartam – zaslađivač bez kalorija

Aspartam je još jedna odlična alternativa običnom šećeru i sadrži 4 kalorije u jednom gramu. Međutim, upravo zbog toga što je 200 puta slađi, količine koje se stavljaju su zanemarljive, samim tim i kalorije i zato kažemo da je nekalorijski.

 

 

Saharin i ostali niskokalorijski zaslađivači

Saharin je niskokalorijski zaslađivač koji je 300 do 550 puta slađi od običnog šećera. Iako se ovaj prah teže razlaže u hladnoj vodi, možemo ga pronaći u brojnim napicima i hrani.Pored ovih niskokalorijskih zaslađivača tu su i acesulfam-K i sukraloza, koji su 150 do 600 puta slađi od običnog šećera, kao i neotam, koji je slađi 7.000 do 13.000 puta.Iako se niskokalorijski zaslađivači ponekad smatraju modernim sastojcima, činjenica je da se koriste već više od sto godina u Evropi i širom sveta.