U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o količinama lubenice koje osobe sa dijabetesom mogu da unose. 

 

 

Pri izboru namirnica, nije dovoljno da osobe sa dijabetesom vode računa samo o niskom glikemijskom indeksu (GI), već je važan parametar i glikemijsko opterećenje (GO).

 

Lubenica i dijabetes, da ili ne? I koliko? Često postavljana pitanja u vezi sa jednom od omiljenih osvežavajućih namirnica u letnjim danima. Ako imate dijabetes, znate dobro koliko je važno paziti šta od namirnica konzumirate, uz obavezno praćenje nivoa šećera u krvi.

 

 

Lubenica pomaže kod probave, čišćenja organizma i hipertenzije

Visoke letnje temperature i osećaj osveženja kada se pojede ohlađena lubenica, svima su poznati. Međutim, bilo da spadate u grupu osoba sa dijabetesom ili ne, morate znati da lubenica, pored svih svojih prednosti kakve su malo kalorija i visok sadržaj vode, ima i veliku količinu šećera.

Inače, lubenica je preporučljiva i dobra za regulisanje procesa probave, detoksikaciju organizma i bolju kontrolu krvnog pritiska. Ipak, posebnu pažnju zavređuju istraživanja koja govore o preporukama za one koji imaju probleme sa nivoima šećera u krvi, i osobe sa dijabetesom tipa 2.

 

 

Zdravstvene prednosti koje ima lubenica su brojne

Lubenica je odličan izvor vitamina i minerala, među kojima su vitamini A, C, B6, kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, vlakna.Vitamin A je značajan za zdravlje očiju, srca, bubrega i pluća. Vitamin B6 je nezaobilazni deo režima zdravije ishrane, a poznati su i pozitivni efekti vitamina C na kardiovaskularni sistem i srce. Istraživanja potvrđuju da je ovaj vitamin pomoć u prevenciji nekih karcinoma, ali i nekih svakodnevnih stanja, kakvo je obična prehlada i prateći simptomi.

 

Lubenica se gotovo u celosti sastoji od vode

Budući da obiluje vlaknima, lubenica pozitino utiče na probavni proces. Ne samo da konzumiranje umerenih količina lubenice može da obuzda želju za slatkišima, već i daje duži osećaj sitosti. Razlog je to što lubenicu čini više od 90 odsto vode. Osim što nas održava hidriranim, lubenica pomaže u redukcionim režimima ishrane i idealan je predlog za užinu, odnosno, jedan obrok.

 

 

Lubenica i dijabetes: koliko šećera ima lubenica a kakva je uloga likopena

Lubenica i dijabetes – radi se o povezanosti koja je ispitivana kroz studije, ali koja nije precizno definisana i određena. Postoje dokazi koji ukazuju da konzumiranje lubenice može da pomogne u smanjenju rizika od određenih komplikacija povezanih sa dijabetesom. Lubenica, pored ostalog, sadrži umerene količine likopena, pigmenta koji voću daje boju. Takođe je i snažan antioksidans. Najveći kamen spoticanja u ovoj vezi jeste količina šećera koju lubenica sadrži, a radi se o 17,7 g u kriški srednje veličine.

Poznato je da likopen može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, koje su jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 2.

Otprilike 68 procenata ljudi sa dijabetesom starijih od 65 godina umire od neke vrste srčanih bolesti, a oko 16 odsto osoba u ovoj demografskoj grupi umire od moždanog udara. Zbog toga je od strane American Diabetes Association dijabetes klasifikovan kao jedan od sedam faktora rizika za srčana oboljenja koji može da se kontroliše i predupredi.

 

 

Glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje i lubenica

Glikemijski indeks (GI) je parametar koji nam pokazuje kojom brzinom šećer iz hrane ulazi u krvotok. Namirnicama se određuje vrednost između 1 i 100. Kao referenca se obično koriste šećer ili beli hleb. Glikemijsko opterećenje (GO) je kombinacija GI i sadržaja ugljenih hidrata u uobičajenoj količini (porciji) hrane. Neki naučnici zastupaju gledište da je glikemijsko opterećenje (GI) zapravo relevantnija vrednost određivanja uticaja neke namirnice na nivo na nivo šećera u krvi.

Osobe sa dijabetesom koje bolest drže pod kontrolom količine ugljenih hidrata koju unesu, često koriste ovaj pristup. Smatra se da je svakako manja verovatnoća da će hrana sa niskim ili srednjim GI podići nivo šećera u krvi. GI 55 ili niži, spada u niske. GI u rasponu od 55 do 69 se smatra srednjim. Sve vrednosti više od 70 smatraju se visokim.

Što se tiče vrednosti glikemijskog opterećenja, GO nižE od 10 je nizak, od 10 do 19 je srednji, a 19 i više se smatra visokim.

 

 

Koliko lubenice stručnjaci preporučuju osobama sa dijabetesom

GI lubenice je 72, ali je vrednost GL 2 u količini od 100 grama. U ovoj kombinaciji, lubenica može da se konzumira u umerenim količinama i ako su u pitanju osobe sa dijabetesom. GL lubenice nizak i može se jesti umereno kao i svako voće kao deo uravnoteženog obroka, a stručnjaci Defeat Diabetes Foundation preporučuju osobama koje imaju dijabetes tipa 2 da ne konzumiraju više od jedne kriške ovog sočnog voća dnevno.

Takođe, treba izbegavati kombinovanje lubenice sa drugim namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks, već koristiti orahe, semenke i druge izvore hranljivih masti i proteina. Takođe, istraživanja Defeat Diabetes Foundation kažu da nije dobro da osobe sa dijebetesom prave i piju sok od lubenice, jer on može da ima veće glikemijsko opterećenje od ove sveže namirnice.

 

 

Dijabetes i drugo pogodno voće

Iako lubenica ima brojne prednosti za zdravlje, osobe sa dijabetesom bi trebalo da vode računa o balansiranju ishrane sa voćem koje ima niži GI. Sveže voće je bolje za konzumaciju jer nema dodatih šećera. Izbegavajte konzervirano ili smrznuto voće, i proverite deklaraciju. Suvo voće i voćne sokove treba svesti na minimum, ili ga izbegavati.