U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o neurološkim simptomima covid-19 virusa koji mogu da traju mesecima. 

 

Prema maloj studiji, neurološki simptomi povezani sa kovidom-19, kao što su problemi sa pamćenjem i koncentracijom, mogu da traju pola godine ili duže kod nekih pacijenata.

 

Među 27 pacijenata koji su imali takve simptome nedeljama nakon oporavka od kovida-19, samo devet je prijavilo potpun prestanak istih šest meseci nakon pridruživanja studiji, objavili su istraživači u Annals of Clinical and Translational Neurology.

Preostalih 18 je i dalje imalo abnormalnosti nervnog sistema ,najčešće su to bili oštećeno pamćenje i problemi sa koncentracijom, iako su generalno simptomi postali manje izraženi, prenosi Reuters.„Neki od ovih učesnika su profesionalci za koje bismo očekivali da dobiju iznad proseka na kognitivnim procenama, ali mesecima nakon što su oboleli od kovida-19, oni i dalje imaju abnormalnosti“, rekla je dr Dženifer Grejvs iz „UC San Diego Health“.Većina učesnika studije imala je blagi ili umereni kovid-19. Dr Grejvs je rekla da sumnja da su neurološki simptomi prouzrokovani imunološkim odgovorom na virus.

Kod četiri pacijenta, njen tim je video ranije neidentifikovan skup simptoma koji su uključivali kognitivne deficite, tremor i poteškoće u balansiranju.„To su ljudi koji nisu imali neurološke probleme pre kovida-19, a sada imaju nekoordinaciju tela i moguću neusklađenost svojih misli“, rekla je dr Grejvs i dodala da to nisu očekivali.