Voće i dijabetes, koje voće izbegavati a koje je dobrodošlo? Bilo da se radi o gestacijskom dijabetesu, dijabetesu tip 1 ili 2, svakako voće nije zabranjena namirnica. Samo je neophodno da znate šta i koliko konzumirate.

 

 

 

Voće u svim uzrastima za trudnice i mame

Voće je odlična hrana u svim uzrastima, pa i tokom trudnoće. Voće je grupa namirnica bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, i samim tim povoljno utiče na imuni sistem i probavu. Sa druge strane je bogato šećerima i dovodi do povišenja nivoa glukoze u krvi. Zato je bitna količina i vrsta voća.

 

Dnevne preporuke za voće

Dnevne preporuke za odrasle su 2 voćne užine što je oko 250 g voća dnevno. Jedna voćna užina može se zameniti sa 25 g koštunjavog voća.

 

Voće i dijabetes – Koje voće izabrati?

Nema svo voće ima isti efekat, nivo šećera u krvi. U principu se može reći da što više voće sadrži vlakna, sadrži manje šećera. Isto važi i za vodu, visok sadržaj vode u voću pozitivno utiče na nivo šećera u krvi. Primer takvog voća su citrusno i bobičasto.

 

Voće sa nižim sadržajem šećera

Nekada isto voće može drugačije da utiče na nivo šećera, zavisno od stepana zrelosti. Da bi bili sigurni kako utiče na nivo šećera u krvi pojedine sorte, izmerite šećer u krvi pre i posle konzumiranja voća.

 

 

Koje voće koristiti umereno u ishrani ili izbegavati, ako imam dijabetes?

 

Slatko, ali umerno

Neke vrste voća poput grožđa (18 g šećera na 100 g) ili banana (20 g šećera na 100 g) imaju visok sadržaj šećera, a manji sadržaj vlakna i samim tim brzo podižu nivo šećera u krvi. To ne znači da ovo treba da bude zabranjeno voće, već samo da vodite računa o količini koju unosite.

 

 

Suvo voće i dijabetes –  šećerne bombe 

Suvo voće je koncentrovani šećer, jer oduzimanjem vode suvo voće postaje kalorijska i šećerna bomba, jer sve kalorije idu iz ugljenih hidrata. Zbog toga kod osoba sa dijabetesom ih ili treba izbegavati ili koristiti štedljivo.

 

 

Voćni sokovi i dijabetes

Voćni sokovi se manje preporučuju dijabetičarima, jer sadrže malo vlakana. Ugljenihidrati iz sokova brzo prelaze u krv. Stoga pijte sokove povremeno samo u malim količinama ili razređene vodom. Da biste smanjili dejstvo soka, kombinujte ga sa složenim ugljenim hidratima. To u praksi znači da sok od narandže za doručak pijte uz hleb u celom zrnu i tako snizite nivo glikemijskog indeksa.

 

Kombinujte pametno 

Koliko brzo sveže voće dovodi do porasti nivoa šećera u krvi, zavisi i od toga kako se kombinuje. Voće u kombinaciji sa mlečnim proizvodima koji su bogati proteinima, će sporije podići nivo šećera u krvi. Tako napravite sveži voćni jogurt koji je savršena užina. Vodite računa da jogurt ima ugljene hidrate, stoga uvek čitajte deklaracije.

Žitarice u celom zrnu i orašasti plodovi su bogate vlaknima i u kombinaciji sa voćem snižavaju nivo šećera u krvi. Samo vodite računa o kalorijskom unosu jer svi orašasti plodovi su visoko kalorični.