U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o načinu izbora za  najbolji doručak za osobe sa dijabetesom. 

 

 

Svi se sećamo maminih i bakinih saveta iz detinjstva – doručak je najvažniji obrok! Međutim, jeste li znali koliko je zaista značajan prvi dnevni obrok za osobe sa dijabetesom? Zdrav i izbalansiran doručak može biti jutarnji energetski pokretač koji će blagotvorno uticati na nivo šećera u krvi kod dijabetičara. I to uz vrlo malo truda.

 

 

Dijabetes – otpornost na hormon insulina

Osobe sa dijabetesom otporne su na insulin, hormon u organizmu čiji je zadatak transport glukoze (šećera) ćelijama i pretvaranje glukoze u neophodnu energiju. Specifično stanje insulinske rezistentnosti (nemogućnost potpune regulacije nivoa šećera u krvi) prouzrokovano je različitim faktorima – neuravnotežena i nezdrava ishrana koja dovodi do prekomerne težine, premalo fizičke aktivnosti, kao i svakodnevni stres.

 

 

Dijabetes i ishrana

Ključ svakodnevnog održavanja nivoa šećera u krvi, te brige o sopstvenom zdravlju osoba sa dijabetesom zasniva se najpre na izbalansiranom jelovniku. Pažljivim odabirom prehrambenih namirnica i redovnim obedovanjem dijabetičari mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe svog organizma, te održavati nivo šećera u krvi stabilnim.

 

 

Doručak kao najvažniji obrok!

U žurbi svakodnevice, doručak nažalost postaje najčešće zanemarivan obrok. Međutim, osobe sa dijabetesom moraju imati jutarnju rutinu obedovanjaPreskakanje doručka kod dijabetičara dovelo bi do do velike žudnje za hranom i obilnijih obroka tokom dana. Rezultat – nagli skokovi šećera u krvi nakon ručka i večere.

Stoga, osobe sa dijabetesom dan treba da započnu izbalansiranim obrokom koji se zasniva na hrani bogatoj vlaknima, proteinima i zdravim mastima (bez namirnica sa visokim sadržajem šečera), koji će omogućiti osećaj sitosti i dovoljno energije za čitav dan.

 

 

Brzinski doručak u obližnjoj pekari prepun ugljenih hidrata nije mudra odluka. Jedan od glavnih ciljeva doručka je da Vas drži sitim do ručka, te je najbolje odabrati zdrave namirnice bogate proteinima i vlaknima koje se vare sporije, a izbegavati šećere i prerađene žitarice.

Jaja su često deo visokoproteinskih dijeta i odličan izvor proteina, sa izuzetno malom količinom ugljenih hidrata. Hleb ili kaše od neprerađenih žitarica celog zrna bogati su vlaknima koja utiču ne samo na nivo šećera, već i na holesterol. Naravno, budite obrazrivi sa dodacima kojima Vašu kašu činite još ukusnijom.

Voće (jabuke, kruške, borovnice, avokado) je posebno značajno. Niskoglikemijske borovnice korisne su i kao moćni antioksidans, a istraživanja su pokazala da upotreba polovine ili celog avokada pozitivno utiče na održavanje nivoa šećera u krvi.

Zdrave, nezasićene masti možete naći u orašastim plodovima i semenkama čije, lana ili konoplje (dodavanje kašike ili dve semenki obogatilo bi Vaš obrok neophodnim vlaknima), a korisni su i mlečni proizvodi sa niskim procentom masti poput jogurta sa blagotvornim probiotikom. Ne treba zaboraviti ni na idealan izvor proteina sa izuzetno malom količinom ugljenih hidrata – jaja.

Umerenost je ključ pravilne ishrane dijabetičara, te obratite pažnju na adekvatnu veličinu porcije!

 

 

Lako do kreativnog doručka!

Iako je doručak izuzetno važan za dijabetičare, to ne znači da morate provesti mnogo vremena u njegovoj pripremi. Uz malo domišljatosti, vrlo lako možete kombinovati niz zdravih i lako dostupnih namirnica, te omogućiti sebi sjajan i ukusan obrok. Evo nekoliko jednostavnih primera.

  • Tri belanca

  • 150 grama svežeg spanaća

  • 150 grama svežih šampinjona

  • Dve kašike tofu sira

  • Jedan manji luk

Na malo biljnog ulja, pet minuta dinstati sitno iseckani luk i šampinjone. Nakon prženja, spojiti smesu sa tri umućena belanca i vratiti na vatru. Dodati tofu sir i usitnjen spanać (malo soli, bibera ili peršuna po ukusu). Završiti sa dinstanjem.

Omlet možete obogatiti i drugim povrćem bogatim vlaknima i punim vitamina poput paprike, brokolija i paradajza. Takođe, komad tosta od žitarica celog zrna može upotpuniti doručak.

 

 

  • ½ šolje grčkog jogurta

  • ½ šolje bobičastog voća (borovnice, ribizle, jagode)

  • ½ šolje spanaća

  • Dve kašike lanenog semena ili čije

Sve sastojke dobro pomešati u blenderu i doručak je gotov. Grčki jogurt možete zameniti obranim ili bademovim mlekom ili jogurtom sa niskim proventom masti, dok ukusni dodaci mogu biti i jabuke, avokado, jagode ili kelj.

 

 

  • 1 ¼ šolje ovsa

  • ⅔ šolje sitno seckanih badema

  • ⅓ šolje borovnica

  • ½ šolje bademovog putera

  • ¼ šolje meda

Sve navedene sastojke pomešati i dobro sjediniti. Kašikom izdvajati smesu i rukama je oblikovati u loptice. Najbolje je navlažiti ruke vodom da Vam se smesa ne bi lepila za prste. Nakon sat vremena u frižideru, kuglice su spremne.

 

Prirodni dodaci zdravom jelovniku

Raznovrsni jutarnji obroci mogu se oplemeniti i prirodnim proizvodima, koji će upotpuniti blagotvorni efekat ishrane na život dijabetičara. , spravljen od klinički ispitanih biljaka, doprineće balansiranom doručku, te pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

 

 

Doručak kao svakodnevna zabava

Svakodnevno spravljanje jutarnjeg obroka za osobe sa dijabetesom ne mora biti dosadna obaveza. Pažljivim odabirom namirnica i kreativnim kombinacijama možete istančati Vaša čula ukusa i potpuno promeniti pristup hrani, a ujedno brinuti o nivou šećera u krvi. Šareni doručak prepun voća i žitarica biće energetski udar za Vaš organizam koji će Vam oblikovati dan!