U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o tome kako pravilno čuvati inuslin tokom letnjih vrelina. 

 

Kad se pregreje ili smrzne, insulin gubi svojstva i ne deluje kao što bi trebalo. Tokom leta, treba posebno obratiti pažnju na to gde se i kako on čuva.


KAKO ĆETE PREPOZNATI NEISPRAVAN INSULIN

Istopljen ili smrznut insulin prepoznaćete po zamagljenom ili zamućenom izgledu ili po čvrstim sitnim česticama u njemu. Takav insulin treba odmah baciti.


UZROCI

Ako ste insulin ostavili na suncu ili u autu a u hladnom pakovanju tokom vrućih letnjih dana.
Ukoliko ste insulin stavili direktno na pakovanje leda.
Top-savet: Insulin treba čuvati u putničkim vrećicama namenjenim za prenos insulina. Kad se one aktiviraju u hladnoj vodi tokom 15 minuta, ostaju hladne nekoliko dana.

 

 

POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Korišćenjem insulina koji je izgubio svoja dejstva izlažete se opasnosti od hipoglikemije (pad šećera u krvi). Redovno testiranje najbolja je preventivna mera.

 

 

ŠTA TREBA DA RADITE?

Prebacite se s pumpice na insulinsku olovku ako se očekuju temperature preko 40 stepeni C.
Insulin čuvajte u hladnom pakovanju, ali nikada direktno na rashladnoj patroni. Najbolje je da rashladnu patronu obmotate sa nekoliko peškirića i onda stavite insulin pored nje. Insulinsku pumpu treba držati u zaštitnoj futroli ili u torbici, zajedno s kesom rashladnog gela koji treba da je ohlađen, ali ne i smrznut. Leti na put nosite sok i tablete glukoze – za prevenciju i tretiranje hipoglikemije, bolje su rešenje nego gelovi u kesicama, jer se oni na vrućini lako tope.