U cilju ostvarivnja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost da su maske preporučene da se noseu javnom prevozu, kancelarijama, čekaonicama, liftovima.

 

 

Covid 19 ne posustaje, pa stručnjci ponovo preporučuju zaštitne maske kao prevenciju. U Srbiji se registruje varijanta Omikron virusa SARS-KoV-2 i sve subvarijante. Lekari kažu da je manja verovatnoća da zaraženi posle infekcije dobiju teži oblik covid 19. Stručnjaci očеkuju pоstеpеni pоrаst brоја оbоlеlih, bеz nаglih skokova. Podvarijante Omikron soja BA.4 i BA.5, registrovane su u u Srbiji pre nekoliko sedmica, smatra se da je više od polovine zaraženih inficirano jednom od ove dve podvarijante Omkron soja.

 

 

Maske i za vakcinisane i nevakcinisane

I vakcinisanim i nevakcinisanim grđanim preporučuje upotreba zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenom prostoru gde istovremeno boravi više osoba i kada nije moguće zadržati fizičku distancu od dva metra. Maske se posebno preporučuju u javnom prevozu, kancelarijama, čekaonicama, liftovima.

„U pоrеđеnju sа rаniјim cirkulišućim vаriјаntаmа virusа, mаnjе је vеrоvаtnо dа ćе infеkciје оmikrоn vаriјаntоm dоvеsti dо оzbiljnоg kliničkоg ishоdа kојi zаhtеvа bоlničkо lеčеnjе ili priјеm u јеdinicu intеnzivnе nеgе. U sklаdu sа trеnutnоm еpidеmiоlоškоm situаciјоm i kаrаktеristikаmа virusа, оčеkuје sе dа ćе еpidеmiоlоšка situаciја COVID-19 u nаrеdnоm pеriоdu biti stаbilnа i оdržаvаti sе nа kоntrоlisаnоm nivоu„, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut„.

 

 

Kome se savetuje četvrta doza?

Stručnjaci „Batuta“ pozivaju sve građane koji nisu vaksinisani da sada to i učine. Savetuje se i onima koju su primili dve doze da prime i treću dozu vakcine, najmanje tri meseca posle druge doze.

Četvrta doza, ili druga buster vakcina preporučuje se osobama u povišenom riziku – hroničnim bolesnicima, osobama oslabljenog imuniteta, starijim od 60 godina i zdravstvenim radnicima. Drugu buster dozu moguće je primiti ako je od prve buster doze prošlo više od pet meseci.

 

 

Potrebno je pojačati higijenske mere

Lekari savetuju i pojačane higijenske mere, redovno pranje ruku, redovno čišćenje prostora, provetravanje zatvorenih prostora, ukoliko je moguće prirodnim putem.