U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave Svetske zdravstvene organizacije da se u Indiji pojavio novi soj COVID-19 virusa nazvan XE. 

 

 

U slučaju kada je pacijent inficiran sa više sojeva javljaju se takozvane, rekombinantne mutacije. Sojevi međusobno mešaju genetski materijal tokom replikacije i formiraju novi soj.

 

Novi zarazniji soj covid 19, XE oktriven je u Indiji u gradu Mumbaiju. Indijski mediji javljaju da zaraženi pacijenti nemaju ozbiljnije simptome bolesti.

 

Zarazniji od bilo kojeg prethodnog soja?

Svetska zdravstvena organizacija navodi da bi novi soj XE mogao da bude zarazniji od bilo kog prethodnog soja virusa SARS-Cov-2.
Indijski stručnjaci otkrili su i jedan slučaj soja Kapa. Soj XE otkriven je početkom 2022. godine, a Britanska zdravstvena agencija objavila je da je, od početka godine, novim sojem XE zaraženo 637 osoba u Velikoj Britaniji. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je XE 10 odsto zarazniji od podsoja Omikron BA.2

 

 

Kombinacija i mutacija Omikron podsojeva

Soj XE je kombinacija i mutacija Omikron podsojeva BA.1 i BA.2. U slučaju kada je pacijent inficiran sa više sojeva javljaju se takozvane, rekombinantne mutacije. Sojevi međusobno mešaju genetski materijal tokom replikacije i formiraju novi soj, objasnili su stručnjaci u British Medical Journal.

Do sada nepoznata rekombinacija soja Omikron BA.2 sa spajk proteinima BA.1.1. potvrđena je i u Austriji. Stručnjaci kažu da nema razlog za zabrinutost. Oni objašnjavaju da visrus ne menja samo genetsku osobinu, već ima i mogućnost da izmeni veće genetske oblasti. Uslov za  tako nešto jeste da se jedna osoba zarazi istovrmeno sa dva soja virusa. U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Danskoj utvrđene su takve vrste „rekombinacije“ soja.

 

 

U bolnici 21 osoba

Od 230 osoba u Mumbaiju čiji su uzorci sekvencirani, 228 je pozitivno na Omikron, jedan na Kapa soj i jedan na XE. U bolnici je 21 pacijent, njih 12 je nevakcinisano, a neki su i na kiseoničkoj potpori.Ljudi koji su se zarazili covid 19 mogu da imaju nekoliko različitih varijanti SARS-CoV-2 virusa, skrivenih daleko od imunog sistema, u različitim delovima tela, otkrilo je novo istraživanje međunarodnog tima objavljeno  u Nature Communications. Autori studije kažu da ova pojava može znatno da oteža potpuno uklanjanje virusa iz tela zaražene osobe, sopstvenim antitelima ili terapijskim tretmanima.