Pirinčane galete bogate su manganom – mineralom koji jača imuni sistem i kosti, i podstiče proizvodnju kolagena. 

 

 

 

Pirinčane galete mogu biti zdrava užina ako se koriste na pravi nači, bez dodataka velikih količina natrijuma i šećera. Ova namirnica preporučuje se se svima koji žele da zadrže zdravu telesnu težinu, regulišu probavu, nivo šećera u krvi. Savet je da se zbog nutritivnih vrednosti, velike količine minerala i vitamina, uvek bira integralni pirinač.

 

 

Pirinčane galete su bogate manganom

Preporuka nutricionista su pirinčane galete od integralnog pirinča bez dodatnih sastojaka. Na primer integralna pirinčana galeta od devet grama sadrži 34,8 kalorija, 2,3 mg natrijuma, 0,3 g masti, 0,7 g proteina, 7,3 g ugljenih hidrata, 0 g šećera,  0,4 g vlakana, 17 odsto dnevnih potreba za manganom, 4 odsto niacina, 3 odsto magnezijuma, 2 odsto cinka. Mangan je mineral koji jača imuni sistem i kosti, podstiče proizvodnju kolagena. Preporuka je i pošto se veličine porcija razlikuju da proverite nutritivne vrednosti.

 

 

Koje pričane galete treba izbegavati?

Savet nutricionista jeste da izbegavamo pirinčane galete sa velikim sadržajem šećera, natrijuma i drugih veštačkih sastojaka, kao i one napravljene od belog pirinča, koji je rafinisana žitarica u kojoj nema vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Neki stručnjaci, smatraju da jednostavne integralne pirinčane galete imaju neke prednosti.

 

 

Integralni pirinač je dobar izvor selena

Integralni pirinač ima prepoznatljivu tamnu boju i dobar je izvor i selena, za koji se veruje da smanjuje rizik od bolesti vezanih za srce i artritis. Jedna šolja smeđeg pirinča obezbeđuje 80 odsto dnevnih potreba mangana, koji poboljšava nervni i reproduktivni sistem. Vitamin B3 veoma pozitivno deluje na kardiovaskularni i gastrointestinalni sistem. Integralni pričan sa dosta vlakana poboljšava rad creva, veruje se i da štiti od raka debelog creva. Ima i nizak glikemijski indeks.

 

 

Pirinač sadrži niz fenolnih jedinjenja

Antioksidansi su jedinjenja koja štite ćelije od oštećenja izazvanih starenjem i bolestima. U radu iz 2018. godine objavljenom u časopisu Antioxidants navodi se da integralni pirinač sadrži niz fenolnih jedinjenja, antioksidante koji se takođe nalaze u čaju i citrusnom voću. Fenolna jedinjenja štite ćelije od oštećenja koja se mogu dovesti u vezu sa rizikom od dijabetesa tipa 2, gojaznošću, rakom i srčanim bolestima.

 

 

Pirinčane galete regulišu nivoa šećera i telesnu težinu

Neka istraživanja su otkrila da žitarice od celog zrna mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa i čak da preveniraju dijabetes tipa 2. Cela zrna sadrže velike količine vlakana koje ne izazivaju nagli skok nivoa šećera. Vlakna iz celih žitarica jačaju dobre bakterije u crevima, kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium, koje se dovode u vezu sa prevencijom od dijabetesa i gojaznosti, kažu stručnjaci. Pirinčane galete mogu biti od pomoći pri regulisanju zdrave telesne težine. One su dobra zamena za namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata jer sadrže mnogo manje kalorija od belih peciva.

 

 

Lek za lošu probavu

Pirinač se lako vari, pa se preporučuje svima koji imaju problem sa nadutošću stomaka, viškom gasova, dijarejom ili zatvorom. Integralni pirinač nema glutena, pa se pirinčane galete od integralnog zrna savetuju i kao namirnica osobama koje su osetljive na gluten.

 

 

Ideja za užinu

Pirinčane galete od celog zrna mogu biti dobra užina, savet je da se, na primer, koriste uz humus i dodatke kao što su bebi spanać, paradajz i krastavac. Pirinčane galete se mogu preliti i veganskim pestom. Ukoliko ste više za slatku užinu probajte galete prelivene crnom čokoladom i ukrašene sa malo sezonskog voća.