U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o srčanim posledicama i godinu dana nakon preležane korone. 

 

Ukoliko ste imali težak oblik korone i godinu dana posle negativnog testa i dalje potencijalna opasnost može postojati za kardiovaskularni sistem, pokazala je najnovija studija u SAD. Naime, kako lekari objašnjavaju korona ne napada samo pluća već i ostale organe, zbog čega je potrebno više pažnje posvetiti svom oporavku nakon preležanog virusa, kako ne bi došlo do ozbiljnih oštećenja.

Simptomi koji ukazuju da postoji proble su različiti, ali kada je srce u pitanju, javlja se umor, preskakanje srca, gušenje, kao i variranje krvnog pritiska.

 

 

Kod takvih pacijenata može doći i do „probadanja“ u grudima, što je još jedan u nizu simptoma koji se može javiti posle preležane korone.

– Određeni procenat ima problem sa srčanom maramicom, tada se javlja probadanje u grudima, bolovi, i nekada su oni nevezani za fizički napor, ali u malom broju slučajeva može doći do težih formi. Svakako treba napomenuti da se kovid u poslednje vreme dobro leči što je i razlog zbog čega je niska stopa onih kod kojih se razvije neko ozbiljnije srčano oboljenje. Inače, postkovid sindrom može trajati od tri do šest meseci, pa i do godinu dana.

– Svakako, u slučaju težeg oblika, postoji limit tog fizičkog oporavka i stepen fizičke aktivnosti koji mi preporučujemo pacijentima. U slučaju da je pacijent preležao kovid bez upale pluća sa tim minimalnim simptoma, idemo sa kraćim vremenskim oporavkom. Ako je neko imao teži oblik, svakako da je potreban postepen oporavak kada je fizička aktivnost u pitanju. Zato se savetuje da se lekaru javite na vreme i kako biste dobili pravu terapiju, ali i zbog svega onoga što se može sprečiti ukoliko postoji neki problem, objašnjava dr Kostić.

Kako objašnjava dr Kostić, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i tokom epidemije zbrinjavani su na vreme.

– Naš rad se vratio u punom obimu, liste čekanja su najkraće, naročito kada su u pitanju interventne procedure. Tokom prošle godine ugradili smo 653 pejsmejkera što je svojevrstan rekord, kaže dr Kostić i apeluje da je potrebno javiti se lekaru ako osetite neke simptome.

– Ne lečite se sami i ne uzimajte bilo koje lekove na svoju ruku. Javite se kardiologu kako biste dobili adekvatnu terapiju, ako vam je potrebna, zaključuje lekar.