U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost prema stavu Svetske zdravstvene organizacije da je sve više smrtnih slučajeva od virusa Omirkon u svetu.

 

 

 

„Preuranjeno je da se bilo koja zemlja preda ili da proglasi pobedu. Ovaj virus je opasan i nastavlja da se razvija pred našim očima“, upozorava Svetska zdravstvena organizacija. 

 

 

Omikron soj korona virusa otkriven je pre 10 nedelja i od tada je, prema navodima šefa Svetske zdravstvene organizacije dr Tedrosa Adhanoma Ghebreyeusa, prijavljeno 90 miliona slučajeva korona virusa, što je više nego tokom cele 2020. godine, prve godine pandemije Covid 19.

 

Omikron izaziva zabrinjavajući porast smrtnih slučajeva

S obzirom da mnoge zemlje ublažavaju svoje restriktivne mere jer je očigledan zamor javnosti od njih, generalni direktor SZO upozorio je da Omikron ne treba potcenjivati, iako se pokazalo da izaziva manje teške bolesti od ranijih varijanti, ali je naveo i „veoma zabrinjavajući porast smrtnih slučajeva u većini regiona sveta“.

– Zabrinuti smo što je u nekim zemljama zavladao narativ da zbog vakcina i zbog visoke prenosivosti i manje ozbiljnosti Omikron soja, sprečavanje prenošenja više nije moguće i više nije potrebno. Ovo je daleko od istine. Preuranjeno je da se bilo koja zemlja preda ili da proglasi pobedu. Ovaj virus je opasan i nastavlja da se razvija pred našim očima – upozorio je dr Ghebreyeus na redovnom brifingu SZO o pandemiji kada je saopšteno da 4 od 6 regiona širom sveta beleže sve veći trend smrtnih slučajeva.

 

 

„Nije vreme da se sve mere ukinu odjednom“

Mnoge evropske zemlje počele su da ublažavaju mere izolacije, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Irsku i Holandiju, Finska će ovog meseca ukinuti covid ograničenja, Danska vlada je juče ukinula većinu covid ograničenja u cilju borbe protiv pandemije, saopštivši da više ne smatra covid 19 „društveno kritičnom bolešću“. Nacija od 5,8 miliona je poslednjih nedelja imala više od 50.000 novih slučajeva dnevno, ali je broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege opao.

– Sada nije vreme da se sve ukida odjednom. Uvek smo pozivali na oprez u primeni intervencija, kao i da se te intervencije podižu na stabilan i postepen način, deo po deo – naglasila je  Maria Van Kerkhove iz SZO.

 

 

„Nemojte slepo pratiti šta druge zemlje rade“

Dr Michael Ryan, šef SZO za hitne slučajeve, rekao je da zemlje sa višom stopom vakcinacije „imaju više izbora“ da li da ublaže svoja ograničenja, ali je naveo da treba da procene faktore kao što su njihova trenutna epidemiološka situacija, rizična populacija, imunitet u populaciji i pristup alatima zdravstvene zaštite za borbu protiv pandemije.

– Svaka zemlja mora da stane na svoje noge, da zna gde je, da zna kuda želi da ide i da zacrta svoj put… Možete pogledati šta druge zemlje rade. Ali molim vas, nemojte „samo slepo pratiti ono što svaka druga zemlja radi“ – naglasio je dr Ryan, obraćajući se vladama zemalja.